top of page
  • Monique Jansen

Maartse buien…


Daar was ik al bang voor; Maart roert zijn staart. Het is koud, nat, het waait hard en droog wandelen zit er helaas niet in. Loop je het ene moment in de zon, het volgende moment slaat de hagel in je gezicht of je regent bijna je regenjas uit. Waar de magnolia’s volop prachtig in bloei waren, is er helaas van de mooie bloemen niets meer over door de hagel, regen en de wind. Maar het fluitenkruid (volgens menig polderkind ‘kikkerbloem’) groeit gestaag, dus binnenkort kunnen we daarvan genieten gelukkig. Bij het wandelen had ik nog een ‘aanhaker’ mee. Dit schattige hondje wilde volgens mij heel graag met mij en de hondjes mee naar huis. Elke keer als ik hem en zijn baasje tegenkom met wandelen, is zij altijd druk aan het bellen en heeft zij noch oog voor wat er om haar heen gebeurt, noch voor haar viervoeter. Hij bleef maar gezellig met ons mee lopen, totdat zijn baasje een ander pad insloeg. Het hondje stond daar zeker een minuut te twijfelen of hij achter haar aan zou gaan, of met ons mee zou lopen. Uiteindelijk is hij braaf achter zijn baasje aangegaan, anders ik had ‘m zó mee naar huis genomen.
Omdat ik er de komende twee weken even tussenuit ben, geef ik je vandaag 3 Indo-recepten, zodat je thuis wel lekker aan de slag kunt met kokkerellen en lekker eten 😉. Het zijn gerechten waar ik al eerder over had geschreven en deze gerechtjes zijn heerlijk als je deze dezelfde avond serveert. Beetje rijst koken en je hebt een lekkere Indo-avond! Ik heb de Sajoer kool voor je online gezet (in no-time klaar), de Frikadel Pan (handig als je nog gekookte aardappeltjes over had) en de Sapi Tjampoer Malang. Die laatste is een runderhachee, en moet wat langer stoven zodat het vlees lekker mals wordt.


Heb je de dag zelf weinig tijd? Maak deze dan de avond van tevoren, of terwijl je aan het koken bent voor de avondmaaltijd de dag voordat je het wilt eten. En met zulke suddergerechten, trekt de smaak er dan nog beter in, een dag later zijn deze gerechten namelijk nog lekkerder. Het hele huis geurt naar de heerlijke gerechten, en ik weet zeker dat als de kuikens en/of partners die thuiskomen dit ruiken, ze erg blij zullen worden. Hier wel in elk geval.


Ik heb best wel wat gekokkereld afgelopen week. Niet alleen om dingen die al aangebroken waren ‘op’ te maken, ook om bedachte recepten uit te proberen. Ik had Duitse Quarkbällchen gemaakt om de kwark op te maken, een bosbessentaart die ik had bedacht om uit te proberen (die moet alleen nog verbeterd worden) en een Indo-kipgerecht. Ook stond  Loaded fries, de ‘luxe’ variant, op de lijst om te maken. Met galapeno’s, cheddar en uitgebakken Pancetta. Dit is een nieuwe guilty pleasure voor mij! Je kunt de loaded fries bij de Burger King bestellen, maar de zelfgemaakte is zóveel lekkerder, en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt met de hoeveelheid galapeno’s. Die komt binnenkort ook online. Voor vanmiddag staat Schorseneren op het program. Die heb ik vanmorgen al schoongemaakt (dat is wel een rotklusje), en wil ik straks dun gaan ‘snijden’ met een dunschiller om die vervolgens te frituren. Daar heb ik nu al trek in!


Ik zou je ook nog wat laatste ideetjes voor de Paasdagen geven. Denk aan een Romige Aspergesoep of een Terrine van biet en geitenkaas vooraf, Zalm met asperges uit de oven of een Aspergerisotto met zalm als hoofdgerecht. Maar je zou ook deze heerlijke Paasrollade van kip en ei kunnen maken, die ziet er niet alleen feestelijk uit, deze is ook zalig en niet te ‘zwaar’ als hoofgerecht. Of wat dacht je van Porchetta met salie, tijm, knoflook en pijnboompitten.


Serveer hier wat Groene asperges met witte wijn, roomboter en oude kaas naast, en het feest is (bijna) compleet. Want als dessert eindigen met een Semifreddo met eieren of met een Ijstaart met speculaas en eierlikeur of Pastéis de nata als klein hapje bij de koffie maken zo’n Paaslunch- of diner pas écht compleet. De Ijstaart en de Semifreddo moet je een dag van tevoren al maken, en dat scheelt je weer handelingen op de dag dat je je Paasfeest viert.


Ik heb weer een mooie week achter de rug met koffie met een vriendin die ik voor het laatst in 2023 had gezien, Wodkawoensdag met een heerlijke taart van Anja, een cursusavond over roodwild, eten met het bestuur van de Jagersvereniging met daarna een hele gezellige ALV met schietwedstrijd. Maar ook jongste kuiken die filmpjes stuurt van zijn ‘verjaardags-verrassing’ voor zijn vriendin. Hij is naar Flagstaff USA waar zij al vanaf januari stage loopt. Het filmpje van Claudia die haar appartement binnenloopt en daar opeens haar vriend ziet, is zo zoet! Missie geslaagd! Tot over 3 weekjes!85 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page