top of page

IJstaart met speculaas en eierlikeur

Van tevoren klaar te maken

IJstaart met speculaas en eierlikeur

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

30

15

gemiddelde waardering 2 uit 5

10-14 personen

250 gram mascarpone

200 ml slagroom

200 ml eierlikeur

100 gram poedersuiker

300 gram (en nog een beetje) speculaasjes

4 eieren

1 theelepel vanille extract

1 theelepel kaneel

Snufje zout

handje amandelen, geroosterd

Splits de eieren. Neem een ruime kom en doe hierin de eiwitten. Neem een andere ruime kom en doe hierin de eidooiers en de 100 gram poedersuiker met de theelepel vanille extract en een snufje zout. Neem een derde kom en doe hierin de slagroom. Klop eerst de eiwitten stijf met de handmixer. Bewaar deze in de koelkast. Klop de slagroom stijf, en bewaar ook deze gekoeld.


Neem een pannetje en vul dit met een laagje kokend water. Zet deze op het vuur, zodat het water licht kookt. Plaats de kom met de eidooiers en de suiker hierop en klop met de handmixer of garde de eidooiers en de suiker tot een mooie, romige, lichtgele massa. Neem van het vuur en klop door totdat de temperatuur is gedaald naar lauwwarm. Voeg dan de eierlikeur en de kaneel toe en meng door elkaar. Voeg dan de mascarpone toe, en meng alles klontvrij met een garde. Dan de slagroom erdoor heen mengen. Als laatste 1/3 van de stijfgeslagen eiwitten erdoor heen mengen. (Dat heet familie maken.) Vouw vervolgens de laatste eiwitten door het mengsel. Zorg ervoor dat de eiwitten zo min mogelijk lucht verliezen.


Neem een cakeblik van 30 cm. en vet deze in. Bekleed dan het blik met wat keukenfolie, zorg ervoor dat de randen overlappen. Vul het blik met een klein laagje van het ei-mascarpone-mengsel en verdeel het over de bodem. Neem dan een paar speculaasjes, en verdeel die over het mengsel. Dan weer een laagje van het ei-mascarpone-mengsel en weer een laagje koekjes. Nog een keer herhalen, en sluit af met een laagje van het ei-mascarpone- mengsel. Vouw dan de keukenfolie terug en zet weg in de vriezer. Laat minstens 6 uur opstijven in de vriezer.


Haal de IJstaart 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Snijd in mooie plakken door je mes even onder de warme kraan te houden voordat je een plak snijd. Serveer met wat verkruimelde speculaasjes en wat geroosterde en gehakte amandelen.* Let op: Deze ijstaart moet 6 uur opstijven in de vriezer!

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page