Pastéis de Nata
Kleine cadeautjes van knapperig, zoet en room
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
15
12 kleine en 12 grote
1 pakje wonton-velletjes
180 gram roomboter, gesmolten
200 ml water
250 gram fijne kristalsuiker
Rasp en sap van 1 citroen
1 kaneelstokje
2 eieren
3 dooiers
500 ml volle melk
50 gram maïzena
1 theelepel vanille-extract
Wat poedersuiker en kaneel om te bestuiven net voor het serveren
Beetje bloem
Laat de wonton-vellen ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een steelpannetje en doe hierin het water, suiker, citroenrasp- en sap en het kaneelstokje. Breng aan de kook en meng laat de suiker oplossen. Zet apart. Neem een kom en mix hierin de eieren, de dooiers, het vanille-extract en de maïzena tot een egale massa.
Neem een ruime steelpan en verwarm hierin de melk (niet kokend). Doe ongeveer een derde van de melk bij het ei-mengsel en roer goed door elkaar met een garde. Stort vervolgens alles bij de melk en verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren. Haal het kaneelstokje uit de siroop en doe de suikersiroop bij de custard terwijl je blijft roeren. Zodra de custard is ingedikt, zet je het vuur uit en zet je het apart. Laat afkoelen.
Neem 1 muffin-bakblik en 1 éénhaps-'muffin'-bakblik, vet deze in met een kwastje met wat van de gesmolten boter en bestuif met wat bloem. Steek met een steker of knip (knippen gaat sneller 😉)cirkels ruim groter dan de vorm waarin je deze gaat plaatsen. (Dus zowel muffinvormen als éénhapsvormpjes, de velletjes mogen boven de vorm uitsteken.) Neem een kwastje en bestrijk een wonton-velletje in met de gesmolten roomboter. Plaats deze in de vorm. Neem dan nog een velletje, bestrijk weer met roomboter en plaats deze op het eerste vel. Doe dit ook bij de overige nog te vullen vormen. Als je velletjes ‘over’ hebt, doe je hier ook wat roomboter op en plaats je een extra laagje. (Dit kun je het beste doen bij de grotere muffin-vormen).
Verdeel de custard over de vormpjes. Doe de bakblikken in de oven en bak de pastéis in ongeveer 15 minuutjes goudbruin. Als het iets is afgekoeld, kun je ze bestrooien met wat poedersuiker en een snufje kaneel.
· Koud lekker, maar lauwwarm het allerlekkerst!
· Je kunt ook filodeeg gebruiken, maar dan je hou je heel veel over.
De eiwitten kun je invriezen, daar kun je weer een Pavlova van maken