top of page

Terrine van biet en geitenkaas

Schilderijtje op een bordje

Terrine van biet en geitenkaas

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

240

gemiddelde waardering 1 uit 5

1 terrine, 6-10 personen

1 kilo bietjes, gekookt

500 gram zachte geitenkaas


Garnering: scheutje olijfolie, zout (Maldon zoutvlokken heb ik gebruikt) en wat versgemalen peper, basilicum, eetbare bloemen, walnoten of andere noten (even geroosterd).

Schil (als dat nodig is) de gekookte bieten en snijd deze in dunne plakjes. Neem een cakeblik, smeer deze in met wat olie en bedek het blik met keukenfolie. (Dan blijft het folie gemakkelijker ‘plakken’.) Doe een laag gesneden bieten op de bodem, dat kan dakpansgewijs, maar dat hoeft niet. Verkruimel hierover een laag geitenkaas. Doe hierop weer een laagje gesneden bieten, en daarop weer een laag verkruimelde geitenkaas. Herhaal dit nog een keer en ‘sluit af’ met een laagjes bietjes.


Vouw het keukenfolie terug over de laag bieten en druk goed aan. Doe er nog een laag keukenfolie over en leg dan een plankje of een zelfde maat cakeblik op de terrine. Leg hier iets zwaars op of in als gewicht, ik heb een pak melk gebruikt. Laat minstens 4 uur in de koelkast rusten, maar liever een nachtje, in de koelkast.


Stort de terrine uit op een snijplank, verwijder het keukenfolie en snijd de terrine in mooie plakken met een heel scherp mes. Leg een of twee plakken op een bordje en besprenkel met wat olijfolie, strooi er wat Maldon zoutvlokken en wat versgemalen peper over. Garneer met een paar walnoten, bloemen en/of basilicum.· Er zijn ook andere kleuren bietjes, zoals roze of gele. Dat ziet er helemaal spectaculair uit bij het serveren.

· Trek handschoenen aan als je de bieten schilt, snijd en in de terrine doet. Anders heb je de hele dag roze handen!

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page