top of page
  • Monique Jansen

Paasreceptjes

Bijgewerkt op: 24 mrt.Vandaag weer een aantal links naar Paasreceptjes. Nog twee weken, en dan is het alweer Pasen. Als soepje zou je een Mosterdsoep (binnen 10 minuutjes gemaakt!) kunnen serveren. Die maak je een dag van tevoren, en even opwarmen net voor het serveren. Of een Knolselderijsoep. Vervang eventueel het spek door wat gerookte forelfilet als je vis bij het hoofdgerecht serveert. Wat altijd lekker is met Pasen, is een Gevogelteragout. In het recept heb ik  fazant en patrijs gebruikt, maar deze kun je vervangen door een hele kip of 4 braadpoten.


De bladerdeeg bakjes zou ik gewoon kant-en-klaar kopen. Je eigen bladerdeeg maken kost veel tijd en geduld, waardoor het geen ‘hufterproof’ recept meer zou zijn. De ragout maak je een dag van tevoren, de ragout opwarmen terwijl de bakjes verwarmd worden in de oven, appeltje eitje! Of wat dacht je van een Witlofsalade met garnaaltjes en zalm. Nu rijzen de prijzen van garnalen de pan uit op het moment, en zou je die gemakkelijk kunnen vervangen door wat gerookte forelfilet.


Als dessert zou je Appelflapjes kunnen maken. Serveer daar een bolletje advocaat- of vanille-ijs naast, of een klein dotje slagroom. Deze flapjes zien er sowieso mooi en feestelijk uit. Of wat dacht je van zelfgemaakte Advocaat. Deze maak ik altijd met Korenwijn, en is echt zalig!!  Serveer het in een klein glaasje met een klein beetje vers geklopte slagroom, en je hebt  een feestelijke afsluiting van de Paasbrunch. Volgende week zal ik nog een aantal ideetjes met links geven.


Ik heb me de afgelopen week ook ‘uitgesloofd’ in de keuken. Geen trek in een AVG-tje, maar lekkere Enchilada’s gemaakt. De Salsa Roja, die ik van de laatste keer dat wij die aten over had, had ik in de vriezer bewaard, en die kwam nu mooi van pas. Ik had geen Cheddar, maar de extra belegen kaas die ik standaard in de koelkast heb, bood uitkomst. Ook heb ik een paar Havermoutkoekjes gemaakt. Ik ben natuurlijk wel ‘de moeder die elke dag thuis is en koekjes bakt’ 😉. Ik had geen zin om het koekdeeg een nacht in de koelkast te laten rusten, dus voordat ik met de honden ging wandelen had ik de gesmolten boter bij de havermout gedaan en na de wandeling de overige ingrediënten toegevoegd. Daarna een rol van gedraaid en die moest natuurlijk wel even in de koelkast voordat ik daar bolletjes van kon draaien. Maar dan heb je na het bakken en pot vol met heerlijke koekjes, ook al doe je hier maar twee dagen mee.


Ik heb ook een Rode Linzensoep gemaakt. Dit is een ‘luie-wijven-soep’. Alles grof snijden, even aanfruiten in de pan,  en dan een half uurtje laten pruttelen. Pureren en klaar is de soep. Ik had deze week in de avonden een aantal afspraken, dus deze goed vullende soep met een lekkere tosti ernaast is dan erg prettig om in je ‘snelle recepten-repertoire’ te hebben. Verder heb ik van de meegenomen ganzen die we bij de ganzendag geschoten hadden vorige week zaterdag, weer een grote pan Rillette gemaakt met de potjes ganzenvet die ik van jachtvriend Franz had gekregen. De gevulde potjes staan weer in de koelkast en zo hebben wij voor zowel hier thuis als voor vrienden weer een lekker cadeautje om op een toastje te kunnen smeren


Ik zou met een vriendin een drankje drinken bij haar favoriete Bierkroegje. Zij is een bierliefhebster, en ik sta er altijd versteld van hoeveel verschillende soorten bier hier geserveerd worden. Gelukkig schenken zij ook wijn die goed te drinken is. We vielen met onze neus in de boter, er bleek deze avond een Comedy-night te zijn. Gelukkig hadden we vroeg afgesproken, en hebben we helemaal bij kunnen kletsen voordat de stand-up comedians begonnen. Voor Jachthoornblazen had ik nog even een paté in de oven geschoven, zodat we ook een hapje hadden nadat we ons hadden uitgesloofd. Vrijdag was de ALV van onze WBE. Op zaterdag ging om 4.00 uur de wekker, omdat ik was meegevraagd op de ganzen.  Mijn lijf werkt nog niet helemaal mee, dus helaas heb ik de afspraak om daarna nog kleiduiven te gaan schieten af moeten zeggen.


Waar er geen regen opgegeven was, kwam een flinke miezer uit de hemel, en dat maakte dat het er een soort spookachtig uit zag toen we, net voordat de zon op kwam, naar de eerste posten toe liepen. Het jachtveld van de jachthouder is aan de Lek, en gelukkig was het water weer wat gedaald. Bij de tweede post werd het al licht en was de miezerregen gestopt. Dan kun je zien hoeveel troep het water met zich heeft meegenomen en is achtergebleven toen het ging zakken. Toen we naar de derde post liepen, zagen we zeker 9 hazen in het veldje aan de Lek. Soof was mee, en zij vond die hazen wel erg interessant. Maar goed dat Fien er niet bij was, die zou daar het liefst achteraan gerend zijn. Ik krijg een post bij een boom waar de bever voor de hoge waterstand al meerdere takken (bijna) door heeft geknaagd. Ik schiet op een overvliegende Nijlgans, maar deze valt midden op de Lek. Gelukkig is de zoon van de jachthouder met het bootje op de Lek, en kunnen zij de gans binnen krijgen. Ik ben het sowieso niet gewend dat er zo’n brede plas water is. Ik moet beter opletten bij het schot afgeven.


Als het bootje er niet was geweest, hadden we die gans nooit binnen kunnen krijgen. Het is te ver zwemmen voor de hond, met de stroming en alle voorbijvarende vrachtschepen is het ook nog eens erg gevaarlijk. Het valt me op dat het water toch best snel stijgt, en dat blijkt (hoe ‘ver’ we ook van de zee vandaan zijn) toch met eb en vloed te maken te hebben. Er gaat een heel koppel ganzen over, maar eenmaal dichterbij en met het geluid dat deze ganzen maken, herken ik de Brandgans en wordt er niet geschoten. Dan komt de jachthouder gezellig even bij mij zitten, het vliegt wat minder en na een tijdje besluiten we richting de jachthut te gaan waar iedereen weer verzamelt voor een kop koffie. Het was weer een prachtige ochtend!


Ik ga vanmiddag de laurierbladeren die ik van jachtvriend Ed heb gekregen plukken en te drogen leggen. Hij heeft een hele grote laurierstruik in zijn tuin met prachtige grote laurierbladeren, en denkt er altijd aan een paar takken voor mij mee te nemen als we elkaar weer zien. Dan is mijn laurierpot weer goed gevuld, daar kan ik dan weer heel erg blij van worden. Carla, sterkte met de verbouwing!  

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page