top of page

Rillette van gans

Voor jezelf en om cadeau te geven

Rillette van gans

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

240

gemiddelde waardering 1 uit 5

12-14 potjes van ongeveer 330 ml.

2 kilo ganzenvlees (borsten, poten mag met bot)

2 kilo buikvet/kinnebakvet (vraag je slager, anders vette speklappen)

2 potjes ganzenvet of eendenvet (ongeveer 700 gram in totaal)

10 takjes tijm

3 blaadjes laurier

10 teentjes knoflook, schoongemaakt

10 jeneverbessen, gekneusd

3 kruidnagels

½ theelepel versgeraspte nootmuskaat

1 theelepel colorozozout per kilo vlees (tegen het verkleuren)

1 theelepel versgemalen peper per kilo vlees

250 gram reuzel

Snijd het ganzenvlees en het buikvet/kinnebakvet in stukken van ongeveer 5 bij 5 cm. Dit hoeft niet netjes. Neem een ruime pan met een dikke bodem en braad hierin het buikvet/kinnebakspek iets aan in een paar lepels van het ganzen/eendenvet. Zodra het spek vet begint af te geven, kunnen de stukken ganzenvlees en de knoflook erbij. Braad deze even mee aan. Doe vervolgens de potjes ganzenvet erbij. Dan alle kruiden, specerijen en het zout en de versgemalen peper erbij in de pan. Temper het vuur zodat het zachtjes pruttelt. Laat dit vervolgens minstens 4 uur tot 6 uur  pruttelen met het deksel op de pan. Hoe langer hoe lekkerder.


Laat afkoelen op kamertemperatuur.


Verwijder de botten, takjes van de tijm, de laurierblaadjes, de kruidnagels en de jeneverbessen (als je de laatste 2 kunt vinden, anders is het ook geen ramp!) Gebruik een magneet voor het verwijderen van een eventuele hagelkorrel.


Neem een ruime kom en schep hierin het vlees met wat jus/vet. Neem een mixer en mix het vlees en het jus/vet los tot een egale massa. Gebruik geen blender, anders wordt de rillette een papje, en je wilt juist de structuur! Proef nog even of de rillette op smaak is, straks kun je niet meer toevoegen! Breng eventueel op smaak met wat zout en versgemalen peper.


Neem de potten en vul deze met de rillette. Druk goed aan en maak aan de bovenkant zo plat en glad mogelijk.  Neem een steelpan en laat de reuzel smelten. Schenk dit in de potjes, zodat de rillette helemaal afgedekt is. Laat iets afkoelen en sluit de potjes. Als het helemaal afgekoeld is, kun je deze wegzetten in de koelkast.


In de koelkast kun je dit weken bewaren, maar eenmaal aangebroken, zul je het binnen 2-3 dagen op moeten eten. (Ook geen straf...)


Voor gebruik de reuzel weg scheppen, de rillette op kamertemperatuur eten.


*Ongeopend kun je de potjes meerdere weken bewaren in de koelkast. Voor gebruik het reuzel eraf scheppen en op kamertemperatuur eten. Een aangebroken potje kun je maar 2-3 dagen bewaren in de koelkast.

*Lekker op een toastje of stukje stokbrood. Serveer er wat cornichons bij.

*Dit is een heel vergevingsgezind recept, je kunt spelen met de ingrediënten en (soorten) kruiden.

*Je kunt dit met eigenlijk elk soort vlees wel maken. Zo heb ik het ganzenvlees ook al eens vervangen voor vlees van een ree, een zwijn, een hert, maar ook haas en fazant.

*Ik maak dit in grote hoeveelheden, als je dan toch een pan maakt, dan maar meteen veel.

  • Pinterest
  • Instagram

©2020 Monique Jansen

bottom of page