top of page

Rillette van gans

Voor jezelf en om cadeau te geven

Rillette van gans

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

420

gemiddelde waardering 1 uit 5

4-5 weckpotten van 400 ml

1 - 2 kilo ganzenvlees (borsten, poten mag met bot)

1 - 2 kilo buikvet/kinnebakvet (vraag je slager, anders vette speklappen)

2 potjes ganzenvet of eendenvet

3 takjes tijm

3 blaadjes laurier

6 teentjes knoflook, schoongemaakt

5 jeneverbessen, gekneusd

3 kruidnagels

½ theelepel versgeraspte nootmuskaat

1 ruime theelepel colorozozout per kilo vlees (tegen het verkleuren)

1 ruime theelepel versgemalen peper per kilo vlees

250 gram reuzel

Snijd het ganzenvlees en het buikvet/kinnebakvet in stukken van ongeveer 5 bij 5 cm. Dit hoeft niet netjes. Neem een ruime pan met een dikke bodem en braad hierin het buikvet/kinnebakspek iets aan in een paar lepels van het ganzen/eendenvet. Zodra deze vet beginnen af te geven kunnen de stukken ganzenvlees en de knoflook erbij. Braad deze even mee aan. Doe vervolgens de potjes ganzenvet erbij. Dan alle kruiden en specerijen in de pan, temper het vuur zodat het heel licht pruttelt. Laat dit vervolgens minstens 6-8 uur pruttelen, hoe langer hoe lekkerder. 

Vis de botten, takjes van de tijm, de laurierblaadjes, de kruidnagels en de jeneverbessen (als je de laatste 2 kunt vinden, anders is het ook geen ramp!) Gebruik een magneet voor het verwijderen van een eventuele hagelkorrel. Laat afkoelen.


Neem een ruime kom en schep hierin het vlees. Laat het gesmolten vet in de pan en bewaar. Neem een mixer en mix het vlees en het vet los. Gebruik geen blender, anders wordt de rillette een papje, en je wilt juist de structuur! Schep er vet uit de pan bij voor de juiste smeuïge structuur. Proef nog even of de rillette op smaak is, straks kun je niet meer toevoegen! Voeg eventueel nog wat zout en versgemalen peper toe.


Neem de weckpotten en vul deze met de rillette. Druk goed aan en maak aan de bovenkant zo plat en glad mogelijk.  Neem een steelpan en laat de reuzel smelten. Schenk dit in de potjes. Laat iets afkoelen en sluit de potjes. Zorg ervoor dat het vet sowieso de rillette afdekt! Voor gebruik de reuzel eraf scheppen, maar wel op kamertemperatuur eten.


In de koelkast kun je dit weken bewaren, maar eenmaal aangebroken, zul je het binnen 2-3 dagen op moeten eten. (Ook geen straf...)


*In de koelkast kun je dit wel een meerdere weken bewaren. Voor gebruik het reuzel eraf scheppen. Wel op kamertemperatuur eten. Een aangebroken potje kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast.

*Ik maak dit in grote hoeveelheden, als je dan toch een pan maakt, dan maar meteen veel.

Je kunt dit met eigenlijk elk soort vlees wel maken. Zo heb ik het ganzenvlees ook al eens vervangen voor vlees van een ree, een zwijn, een hert, maar ook haas.

*Dit is een heel vergevingsgezind recept, je kunt spelen met de ingrediënten en (soorten) kruiden.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page