top of page

Gevogelte ragout (Ragout van fazant en patrijs)

Mooi (voor-)gerecht voor de Kerstdagen

Gevogelte ragout (Ragout van fazant en patrijs)

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

80

20

gemiddelde waardering 2 uit 5

10 personen

1 hele fazant, panklaar

2 patrijzen, panklaar

1 potje kippenbouillon

2 kippenbouillon tabletten

1 stuk foelie

2 laurierblaadjes

200 ml slagroom

1 grote ui, gesnipperd

3 teentjes knoflook, gesnipperd

400 gram paddenstoelen, in stukjes gesneden

120 gram roomboter (en nog een beetje)

120 gram bloem

1 citroen, rasp en sap

1 bosje peterselie, gesneden

10 ragoutbakjes

Neem een ruime pan en doe hier de fazant en patrijzen in. Het vlees moet onder het vocht liggen, snijd eventueel het gevogelte in stukken. Doe vervolgens de kippenbouillon erbij en vul dit aan door 2 x het potje te vullen met water en toe te voegen. Breng het geheel aan de kook. Als het kookt, temper je het vuur en schep je het schuim weg. Voeg dan de foelie en de laurierblaadjes toe. Laat dit, op zacht vuur met het deksel op de pan, ruim een uur pruttelen. Zet apart. Als het is afgekoeld (dat is prettiger voor je vingers met plukken), haal je het vlees uit de pan en verwijder je de botten. Pluk het vlees uit elkaar en zet apart. Haal de foelie en de laurierblaadjes uit de bouillon.


Neem een ruime koekenpan en bak in wat roomboter de paddenstoelen. Zodra deze vocht beginnen te verliezen, voeg je de uien en de knoflook toe. Bak dit mee. Zodra de uien glazig worden, voeg je wat zout en peper toe. Zet apart. (Op de foto heb ik alleen de paddenstoelen apart gebakken, dat kan ook. Dan bak je de uien en de knoflook in de 120 gram boter aan voor de roux).


Neem een pan met een dikke bodem en laat hier de 120 gram roomboter in smelten. Zodra het gesmolten is, voeg je in één keer de bloem toe. Roer om en temper het vuur. Laat dit een paar minuutjes op laag vuur ‘koken/pruttelen’, de bloem moet namelijk een beetje garen. Voeg dan steeds wat van de bouillon toe terwijl je roert, je zult zien dat de bloem steeds het vocht opneemt en dik zal worden. Blijf bouillon en ook de 200 ml slagroom toevoegen totdat je de juiste dikte van de ragout hebt. Je wilt het niet te dik, maar zeker ook niet te dun hebben. Voeg de kippenbouillontabletten, het vlees en de paddenstoelen erbij, en de helft van de gesneden peterselie. Laat dit nog een klein kwartiertje pruttelen op laag vuur terwijl je soms even omroert. Proef! Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.


Bak de ragoutbakjes in de oven zoals staat aangegeven op de verpakking. Leg een bakje op een bordje, vul deze met wat ragout en garneer met het dekseltje en wat van de gehakte peterselie.* Je kunt de fanzant en de partijzen natuurlijk ook vervangen door kip. Neem dan 1 hele kip en 2 braadpoten. (Je wilt wel veel vlees in de ragout natuurlijk ;-))

* Dat mooie bordje met de fazantenhen- en haan heb ik van Carla gekregen net voordat ik op fazantenjacht ging in Frankrijk 🤭

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page