Snelle knolselderijsoep met spek
Saaie naam, maar zo ontzettend lekker!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
10
30
8-10 personen
1 hele knolselderij, geschild en in blokjes van 3-3cm
2 kippenbouillontabletten
1 eetlepel gedroogde (of 2 theelepels verse) tijm
Olijfolie
500 ml slagroom
8-10 plakjes ontbijtspek
Doe de knolselderij in een pan en vul dit aan met water, zodat de knolselderij net onder staat. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuutjes op laag vuur koken. Doe intussen het spek op een bakpapier en bak deze krokant in de oven op 180 graden. (Of even in een koekenpan, hangt af van hoeveel tijd je hebt.)
Pureer de knolselderij met het kookvocht met de staafmixer. Voeg de slagroom, tijm en de bouillonblokjes toe. Breng eventueel op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Garneer elk bord met het spek. Het spek op de rand van het bord, anders blijft het niet knapperig.
* Hoe slacht je het gemakkelijkst een knolselderij:
Doe een natte keukendoek onder je snijplank, dan glijdt deze niet weg.
Snijd met een groot en scherp mes de bodem met wortels van de knolselderij, zodat je een platte onderkant hebt, en deze ook niet wegglijdt.
Snijd dan het 'kapje', de bovenkant van de knolselderij weg.
Snijd vervolgens de zijkanten zo dun mogelijk weg, zodat je het wit van de knolselderij ziet.
Snijd de knolselderij door midden en leg de platte kant naar beneden.
Snijd daar dunne schijven van en deze schijven vervolgens kleine blokjes.
* Tip: Je kunt in plaats van spek ook een stapeltje maken van wat gerookte paling of wat Hollandse garnalen als je liever vis hebt of die avond visgerechten serveert.
* Eventueel nog wat gesneden bieslook of een crouton.
* Wat ook erg lekker is, is een ‘cirkeltje’ maken van truffelolie in het bord!!!
** Op de foto dus geen spek, maar de truffelolie en een crouton.