top of page

Havermoutkoekjes van ‘Oma Hendriks’

Van Carla het familierecept gekregen ;-)

Havermoutkoekjes van ‘Oma Hendriks’

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

60

gemiddelde waardering 1 uit 5

36-40 koekjes

250 gram havermout, biologisch

200 gram roomboter, gesmolten

200 gram suiker

125 gram bloem

1½ ei

½ zakje bakpoeder

1zakje vanillesuiker

snufje zout

De avond voordat je de koekjes wilt maken:

Doe de havermout in een kom en doe hier de gesmolten boter bij. Meng het geheel goed en laat afgedekt op het aanrecht staan.


De volgende dag:

Doe alle overige ingrediënten bij de havermout en meng alles goed door elkaar. Dat anderhalve ei doe je door 2 eieren in een kommetje te doen en te klutsen. Vervolgens ongeveer ander half ei afmeten.Zet vervolgens weer in de koelkast, zeker een half uurtje.


Verwarm de oven voor op 165 graden. Leg wat bakpapier op een ovenplaat. Draai kleine balletjes van het deeg, iets groter dan een soepballetje. Druk deze vervolgens een beetje plat. Leg de koekjes met wat afstand op de ovenplaat, ze zakken namelijk nog iets uit. (En anders krijg je één grote plaatkoek😉) Bak de koekjes is 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

* Ik heb in plaats van gewone suiker lichtbruine kristalsuiker gebruikt, dat geeft net een iets andere smaak.

* In het originele recept staan dubbele hoeveelheden ingrediënten. Maar ik had geen zin om zoveel batches in de oven te moeten doen ;-)

* Lekker met 50 gram gehakte chocolade gemengd door het deeg. Dat doe je dan tegelijkertijd met de suiker en het bloem erbij. Of met wat fijngehakte noten. Of een nootje bovenop het koekje. Bak dan de koekjes op 160 graden.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page