Fien gaat los
- Monique Jansen
- 13 apr
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 apr

Letterlijk en figuurlijk! We zijn nu ruim 6 weken verder na de operatie van Fien. Ze mag weer gecontroleerd los. Ik laat haar vrij op de weilandjes, maar zodra we tussen de bomen en struiken lopen, doe ik haar weer aan de riem. En dan nog moet ik erg opletten dat zij niet te veel doet. Dat is een dun lijntje, merk ik wel. Soms tilt ze haar geopereerde poot op en loopt ze een paar passen op 3 poten. Haar poot is ook weer iets dikker, dus hoewel ik er heel erg op let dat zij niet te veel doet, blijkt het toch snel te veel te zijn. Hondjes zijn ook bikkelhard, die geven geen grenzen aan. De komende dagen dus maar weer aan de riem uitlaten en meer rust geven. Hoewel ik het spelen met Soof en het rennen in de tuin niet helemaal tegen kan houden. Voor Soof is het nog steeds feest, want nu Fien geblesseerd is, mag zij mee op de ganzen. Zo ook van de week in de polder. Het was een prachtige avond. De zon scheen, er was een klein briesje en de ganzen vlogen mooi en binnen schot over. Ook de hazen waren weer voltallig aanwezig en aan het rammelen, een prachtig gezicht. Soof had die ook in de gaten, en ik moest echt opletten dat zij niet ‘haar eigen feestje’ ging vieren en achter de hazen aan zou gaan. De geschoten ganzen gaan mee naar huis om er vervolgens iets lekkers van te maken.

Afgelopen zaterdag was er een Lentemarkt in Montfoort. Daar heeft de PR Commissie van WBE Lopikerwaard een kraam bemensd om te vertellen wat onze WBE nu eigenlijk inhoudt en wat de leden zoal doen. Dat zij zich niet alleen inzetten voor biotoopverbetering voor alle inheemse dieren in onze polder, maar ook het beheren van deze dieren en het helpen bij het bestrijden van schade die door bijvoorbeeld verwilderde katten en ganzen wordt aangericht. Bij de kraam konden belangstellenden ganzenworst proeven, en kon meteen het verhaal van ‘Schot tot bord’ uitgelegd worden. Ook de jachthoornblazers van WBE-Lopikerwaard waren aanwezig om een paar mooie signalen te laten horen. Helaas kan ik daar geen deelnemer meer van zijn, mijn lijf werkt mij hier tegen. Afgelopen week stond er een stuk in het AD over een ervaring van een vrouw bij het uitlaten van haar honden en een ganzenjacht. ‘De kogels zoefden langs mij heen…’, Ik was er niet bij, en ik weet niet over welke jager dit gaat. Maar ik weet wel dat het artikel helaas erg gekleurd en geen hoogstandje was wat journalistiek betreft. Dan worden er meerdere kanten van een verhaal onderzocht en wordt dat verhaal opgeschreven. Los daarvan worden ganzen met een hagelgeweer uit de lucht geschoten en niet met een kogelbuks. Met zo'n hagelgeweer schiet je op een veilige manier omhoog op de overvliegende gans.

Er zitten ook maar twee hagelpatronen in de meeste hagelgeweren. Helaas klopt het dat het voor komt dat je een gans niet altijd met één schot dood hebt kunnen schieten. Neem van mij aan dat geen enkele jager dat leuk vindt. Maar als je een hond hebt die de gewonde gans apporteert, heb je vaak geen kans een veilig dodelijk schot af te geven omdat de hond zich in de buurt van de gans beweegt. En als de hond de gans afgeeft, moet je deze dan aannemen om vervolgens de gans in de lucht werpen om een veilig schot af te geven? Op dat moment wil je het dier zo snel mogelijk uit zijn lijden verlossen. Dat is het meest humane dat je op dat moment kunt doen, in plaats van (zoals in het artikel beschreven) als ‘gewetenloos monster’ neergezet te worden. Het is daarom van belang dat wij jagers juist vertellen wat wij doen als wij in het veld zijn om dieren te bemachtigen. Dat, als wij buiten het jachtseizoen op dieren schieten, wij dit doen om schade te bestrijden. Dat elke jager hiervoor is opgeleid en dat dit gebeurt in opdracht van de FBE , de Provincie en de grondeigenaar. Sommigen noemen dat ‘plezierjacht’, maar jacht is niet alleen een hobby, het is een levensstijl. Je noemt in het weekend voetballen ook geen ‘pleziervoetbal’. Natuurlijk doe je iets omdat je het leuk vindt. Bij jacht is het niet alleen omdat je het leuk vindt, maar ook omdat je er de noodzaak van inziet. Het vlees van de bemachtigde dieren wordt benut en gedeeld.

Maar, genoeg over jacht! Ik zou vandaag recepten delen die je voor je vrienden en familie zou kunnen maken als je hen hebt uitgenodigd voor een mooi Paasdiner. Omdat Pasen een feest is, pak je (natuurlijk) uit met mooie producten. Vaak worden lamsvlees, zalm en asperges gebruikt, en zo ook in de meeste recepten die ik vandaag met je deel. Als voorafje is een soepje makkelijk, omdat je die een dag van tevoren klaar kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een Romige aspergesoep of een Gepimpte bloemkoolsoep. De bouillon voor de aspergesoep wordt gemaakt van de schillen en de stukken die je van de asperges hebt geschild en gesneden. Zo gebruik je echt alles van de asperge, hoe mooi is dat! En als je dan ook nog als hoofdgerecht de Zalm met asperges maakt, kun je van deze asperges dus ook de schillen gebruiken voor de bouillon.

Of de Aspergerisotto met zalm, lekker als je maar één gerechtje wilt maken als hoofdgerecht. Het nadeel daarvan is wel dat je er even voor in de keuken zult staan. (Maar dat is het wel waard 😉) Of maak de Lamsschouder uit de oven. De gehele schaal kun je van tevoren voorbereiden, dan hoef je het alleen nog in de oven te schuiven als je gasten arriveren. De aardappeltjes liggen onder de schouder, dus dat scheelt alweer een bijgerecht klaarmaken. Een Lamsrack met een pistache-korst doet het ook altijd goed als je gasten krijgt. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, het is ook zalig! Doe hier een paar Geglaceerde worteltjes bij, en je bent klaar voor het hoofdgerecht. Wil je naast de worteltjes nog een ander gerecht als bijgerecht serveren? Maak dan deze Parmezaanse pannenkoekjes. Het beslag maak je van tevoren en zet je weg in de koelkast totdat je het gaat bakken in de oven.

Dan kunnen deze tegelijkertijd in de oven met het lamsvlees en verder afgebakken worden terwijl het lamsvlees ligt te rusten.
Als dessert zou je een Charlotte kunnen maken. Deze prachtige taart is een echte showstopper! En ook deze taart zul je ver van tevoren klaar (moeten) maken. Dus alle tijd voor de gasten tijdens het Paasfeest zelf. Heb je zelf geen diner thuis? Of hoef je alleen een gerecht te maken? Stel dan voor deze taart als dessert of taart bij de brunch mee te nemen. Daar wordt de organisator heel erg blij van, en alle anderen ook!
Comments