Komkommer- en pruimentijd
- Monique Jansen
- 13 minuten geleden
- 3 minuten om te lezen

Je paardrijvriendinnen drie weken niet zien is natuurlijk geen optie! Door drukke agenda’s en vakanties konden we helaas niet voltallig zijn, maar met degenen die wel thuis waren hebben we gezellig kunnen borrelen. Maar voordat de borrel er was, ben ik bij één van de meisjes geweest om pruimen te plukken. Zij heeft meerdere fruitbomen, en dit jaar zo verschrikkelijk veel pruimen dat zij hulp nodig heeft om deze te oogsten en daar iets van te maken. Ik heb twee emmertjes mee, want het oogsten is leuk, maar je moet ook de tijd hebben er iets van te maken. De potjes waar het lekkers in kan, had ik al besteld en die waren net vorige week binnen gekomen. Omdat ik veel ganzen uit elkaar had gehaald, maar nog geen ganzenvet had, ligt het ganzenvlees voor de rillette in de vriezer. Het ganzenvet is ook binnen, dus ook de rillette kan binnenkort weer gemaakt worden. Maar met zoveel pruimen, worden de potjes ook gevuld met pruimenjam.

Die heb ik gemaakt met geleisuiker, en dan houd ik mij vaak aan het recept dat op de verpakking staat. Soms ben ik wat creatiever en doe ik er een paar gehakte blaadjes rozemarijn, rozenblaadjes of wat lavendel bij. Dat is ook erg lekker, en geeft je jam een lichte toets van dat extra’s. Van de andere kilo’s pruimen heb ik Pruimen-aanmaaklimonade gemaakt. Het maken is zo gepiept, maar het laten uitlekken duurt heel lang. Je laat het door een keukendoek uitlekken, en omdat het een dikkere massa is, neemt dat veel tijd in beslag. Maar ja, dat kost tijd, het is géén werk 😉. Dus als je het maakt, laat het dan een hele nacht uitlekken, dan kun je het de volgende dag afmaken en bottelen.

Bij onze borrel maakt iedereen altijd een hapje. De meiden hadden een lekkere Quiche met zalm en asperges, burrata met ham, pesto en rucola, fruitsalades, pizza’s, tomaat met mozzarella en basilicum en ik vergeet nu vast van alles nog op te schrijven… Ik zorg voor de drankjes en ook een paar kleine hapjes. Zo staan de Blue-cheese-dip met rauwkost altijd wel op de kaart, wat Gerookte forel met komkommer, Kipkluifjes, wat Verwen-nacho’s en een soepje. Alles, op de nacho’s na, is van tevoren te maken en hoef je alleen uit te serveren of in de oven te schuiven. (En die nacho’s duurt ook maar 7 minuten ofzo.) Dit keer had ik een Warme komkommersoep gemaakt. Dan heb je naast koude hapjes toch iets warms.
Komkommers zijn altijd goed verkrijgbaar, en met een paar garnaaltjes en wat croutons er bovenop ziet het er sowieso uit als een feestje. Het was weer een heerlijke, gezellige middag/avond. Ik verheug me nu al op de jaarlijkse kaasfondue samen. Maar eerst over twee weekjes weer gezellig met z’n allen paardrijden.

Op vrijdag kwamen vrienden eten, en ook dat was weer feest! Ik heb er toen maar een Thaise twist aan gegeven door de Thaise kippensoep te maken, rijst met een viscurry (die zal ik binnenkort online zetten) met een Komkommersalade en om het nog even dicht te smeren mijn Chocoladepotjes. Ook hier is bijna alles van te voren klaar te maken of voor te bereiden, zodat je op de avond zelf maar een paar minuutjes in de keuken staat en je alle tijd hebt voor je gasten. We hebben heerlijk buiten kunnen eten. De volgende dag hebben we jongste kuiken van Schiphol kunnen ophalen. Die was in het prachtige Mexico geweest, precies daar waar manlief en ik 25 jaar geleden op het strand getrouwd zijn. Superleuk, maar ik ben ook weer blij als iedereen dan weer veilig terug is. En wat was onze dierentuin blij dat hij weer thuis was!

Oh ja, wat is de verleden tijd van komkommer?
Kwamkwammer 😉 Ik wens je nog een mooie zondag! Ik ga aan de prosecco met Pruimenlimonade… en een paar hapjes maken van receptjes die ik voorbij zag komen toen foto’s van eerdere recepten aan ging vullen… ik ben echt erg… Winkelen met een lege maag is slecht (ik ben nu de trotse eigenaar van gangpad 4), maar door je recepten struinen met trek is misschien nog wel erger…
@Melvin, van harte gefeliciteerd! Ik zal er eentje op je drinken🥳
Comments