Pruimen-aanmaaklimonade
Verfrissend drankje
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
30
2 liter aanmaak-limonade
3 kg pruimen (voor iets meer dan 2 liter aanmaaklimonade)
1500 gram suiker
1 citroen, het sap
Was de pruimen, verwijder de steeltjes en de pitten en halveer deze. Doe de pruimen in een ruime pan. Breng het geheel aan de kook, terwijl je steeds even de pruimen omroert. Laat het geheel zachtjes koken. Blijf wel omroeren, zodat alle pruimen ‘stuk’ koken. (Je zou hier eventueel de pruimen kunnen pureren, maar ik denk niet dat het veel uitmaakt met de ‘uitlek-tijd’.)
Neem een vergiet en doe hier een schone theedoek of kaasdoek in. Maak eventueel vast met een paar wasknijpers. Giet het pruimenmengsel in het doek en laat uitlekken. Het zal niet allemaal in één keer in het vergiet passen. Dit uitlekken neemt meerdere uren in beslag, reken op minsten 4 uur, maar kan zo een hele nacht duren.
Als al het sap uit het pruimenmengsel is gelekt, schenk je het sap over in een schone pan. Voeg de suiker en het sap van de citroen erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de suiker helemaal oplossen. Schep het ‘schuim’ weg. Dat kan als het warm of koud is.
Vul schone weckflessen met het pruimensap. Klaar! Van 3 kilo pruimen heb ik meestal 2 liter aan aanmaaklimonade)
· Je kunt het sap maanden bewaren, maar als de fles is aangebroken, bewaar ik het in de koelkast. Je moet zelf even proeven hoe zoet je jouw limonade wilt.
· Ook lekker met een beetje prosecco in plaats van water 😉