top of page
  • Monique Jansen

KerstreceptjesVandaag geef ik je het recept van een bijgerecht, Cognacsaus. Doet het goed bij onder andere rood vlees, maar is ook heerlijk bij een stukje varkensvlees. Als je met Kerst gaat gourmetten, of een mooi stuk wild of vlees voorschotelt aan je familie of vrienden, deze saus is echt een topper en in no-time gemaakt. Gebruik liever jus de veau in plaats van fond, dat scheelt kooktijd en is veel dieper van smaak dan de fond die je in de winkel koopt. En natuurlijk ook roomboter gebruiken en (absoluut) geen margarine! De keer dat je deze saus eet, is met een feestje of als je vrienden te eten hebt bij een mooi stuk vlees, en dat is zeker de calorieën waard!


Ook het recept van mijn lievelingsdessert, Warme chocoladetaartjes. Deze kun je makkelijk van tevoren voorbereiden en in de koelkast bewaren. Als je vergeet deze voor het bakken uit de koelkast te halen, even een minuutje of 2 extra oventijd gunnen. Maar probeer ervoor te zorgen dat het midden van het taartje nog vloeibaar is en bij het openmaken met je lepel als een lava uit het cakeje stroomt. Jum!! Voor de frisse toets mag een coulis, ik gebruik vaak aardbeien, niet ontbreken. Ook deze is snel gemaakt en van te voren al klaar te maken. Ook een Mascarpone-crème doet het hier heel goed bij. Ik gebruik hierin vaak rum, maar dit keer had ik Grand Marnier (de rode) gebruikt. Sinaasappel en chocolade is een super-combinatie.


Inmiddels staat ook hier de Kerstboom weer. Bij de eerste boom die was bezorgd, ging het niet helemaal goed. Topzwaar aan 1 kant en hij was niet staand neer te zetten zonder dat deze weer omviel. We hebben daarom een nieuwe boom aangeleverd gekregen. En hoewel deze nog groter was, deze bleef mooi staan en is eigenlijk de mooiste boom die wij tot nu toe in dit huis gehad hebben. Gelukkig hebben wij geen piek, want dan hadden we ene stuk van de top moeten knippen om die te laten passen. Dat is met onze engeltjes gelukkig niet nodig. We zaten wel even te twijfelen om extra lampjes te halen, maar zagen de drukte bij het tuincentrum en zijn toen meteen weer huiswaarts gegaan, dan maar een paar lampjes minder in die boom.


Vandaag een hele gezellige hondentraining gehad. De laatste keer kon ik er helaas niet bij zijn, maar vandaag kon Fien haar kunnen weer vertonen. Wat deed ze haar best. Hoewel ze bij de eerste opdracht, een ver apport, een haas in haar neus kreeg, lukte een moeilijker gemaakte opdracht wel… Ik moest haar naar een markeer sturen met een apport. Onderweg rook zij een haas achter de struiken in de boomgaard en dook de boomgaard in. Toen ik haar terug floot, kwam ze gelukkig wel redelijk snel naar me terug. Weer haar met een apport weggestuurd. Op de plek waar het apport lag, kon zij niets vinden en kwam terug gerend. Ik heb haar halverwege (toch zeker 100 meter bij mij vandaan) laten zitten op de ‘zitfluit’ en haar overhands doorgestuurd. Dat werkte, en met de ‘zoekfluit’ gefloten toen zij in de buurt van het apport was, kreeg ze de lucht van de dummie in haar neus en kwam die daarna netjes brengen. Wat was ik trots!!! Het links-en-rechts sturen ging goed en ook het apport over water, met allerlei afleidingen van een andere trainingsgroep ging super, ‘vertrouwen hebben in je hondje’ ging vandaag dus zeker op. De andere hondjes deden het ook ontzettend goed. Fien heeft altijd heel veel zin om te gaan trainen, gaat iedere keer helemaal uit haar potje als ze Jacqueline en Kyra (die de training geven) en ook als zij de andere hondjes ziet, wordt ze helemaal blij. Het is nog even de vraag of Gwen en Richard er de volgende keer bij zullen zijn, Gwen staat op ‘ploffen’. De babykamer is gelukkig helemaal klaar, dus die kleine mag komen.


Ik heb lekker van de week de Grillhaxe gemaakt. Er was nog wat vlees over. Dat had ik beter de avond zelf kunnen plukken met twee vorken, maar ik had de ovenschaal afgedekt in de koelkast gedaan. Dat plukken ging daardoor de volgende dag niet meer, maar in stukjes snijden wel. Dat heb ik opgebakken in de koekenpan en op een geroosterd broodje gedaan voor de lunch. Wat ik nog aan saus over had van de Grillhaxe, heb ik even iets in laten koken en over het vlees gedaan, wat een feest! Maar van de week hebben we ook weer een keer de Sloppy Joe met vis gegeten, ik had weinig tijd en dit is snel klaar en heel smaakvol. Ook de Polpette van kip met Risoni stond deze week op tafel. Lekker om weer eens een keer iets te eten dat je al een tijdje niet hebt klaar gemaakt. En voor mij geldt; alles liever dan een AGV-tje. Terwijl ik dit schrijf, pruttelt de Ayam opor op het fornuis. Geen idee of jongste kuiken vandaag thuis eet, die is met zijn vriendinnetje naar de Kerstmarkt in Duitsland. Ik hoop dat hij er aan gedacht heeft de Amaretto mee te nemen. Daar greep ik vorige week mis in Duitsland. Als hij die meeneemt, kan ik weer Heesterkanter Limonade maken!
78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page