Cognacsaus
Ik proef vaak ook een slokje cognac tijdens het maken… Mag jij ook best;-)
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
5
15
6-8 personen
300 ml jus de veau
300 ml slagroom
200 ml cognac
50-100 gram boter, ijskoud en in blokjes
zout en versgemalen peper
Neem een steelpan en breng hierin de slagroom en de fond aan de kook. Matig het vuur en laat tot de helft inkoken.
Voeg de cognac toe, laat de alcohol verdampen (dat kun je ruiken). Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper. Doe er steeds een paar blokjes ijskoude boter bij terwijl je blijft roeren met een garde (een bolletjesgarde werkt het beste, dan kom je over de gehele bodem en je boter komt daar niet in ‘vast’ te zitten.)
Blijf al roerend boter toevoegen totdat je een mooie gladde en glanzende saus hebt. Het kan zijn dat je niet alle boter nodig hebt.
* Je kunt in plaats van jus de veau runderfond gebruiken. Koop dat fond die gelei-achtig is, dus er niet uitziet als een bouillon qua dikte. Gebruik dan 500 ml. en laat goed inkoken, tot zeker de helft.
* Lekker bij rood vlees