top of page

Ayam Opor (Indo)

Kip in gekruide kokossaus

Ayam Opor (Indo)

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

90

gemiddelde waardering 2 uit 5

4 personen

1,5 kilo kipkluifjes (of 1 kilo kippendijen in stukjes gesneden)

2 uien, gesnipperd

8 teentjes knoflook

1 stuk gember, vers ,duimgroot

1 stuk laos, vers, duimgroot

2 rode pepers

3 kurkumawortel, vers (anders anderhalve eetlepel kurkumapoeder)

4 sereh-stengels

2 blaadjes salam

4 kemirinoten

1 theelepel trassi

2 theelepels palmsuiker

4 korianderwortels (anders een bosje verse koriander)

1 blikje kokosmelk

2 kippenbouillontabletten

4 djeroek poeroet blaadjes (kafirlime-blaadjes)

Een scheutje zonnebloemolie

Wat gefruite uitjes bij het opdienen

Neem een keukenmachine en doe hierin de uien, knoflook, gember, laos, pepers, kurkuma, 2 sereh-stengels, palmsuiker en de trassi. Maal hier een fijn mengsel van. (Als je het nog fijner wilt hebben zodat je echt een pasta krijgt, kun je het hierna in de tjobek fijnwrijven.)


Neem een ruime pan met dikke bodem. Doe hier een scheutje zonnebloemolie in, en bak de pasta aan op medium hitte terwijl je soms even roert. Doe de kemirinoten en de salamblaadjes erbij. Voeg dan 1/3 van de kokosmelk toe en roer door. Voeg dan de kip erbij en roer om. Voeg de rest van de kokosmelk toe en vul het lege blikje tot de helft met water. Voeg ook dat toe aan de pan. Kneus de laatste 2 sereh-stengels met de achterkant van je mes en voeg die, samen met de bouillonblokjes en de djeroek poeroet toe aan de pan. Roer even om. Zodra het kookt, het vuur zacht zetten en het geheel, terwijl je soms even roert, anderhalf uur laten pruttelen.


Proef! Misschien wil je het iets hartiger, en kun je wat zout toevoegen. Of misschien wat meer rode peper.




· Serveer met witte rijst en wat rauwkost.

· Ook lekker met een gekookt eitje ernaast.

· Ik gebruik het liefst kip met bot, dat geeft meer smaak. Maar als er gasten komen, eten, zijn kippendijen handiger.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page