top of page

Grillhaxe

Echte (Duitse) winterkost

Grillhaxe

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

100

240

gemiddelde waardering 1 uit 5

2-3 personen

2 varkensschenkels

4 stengels bleekselderij, grof gesneden

1 grote winterwortel, grof gesneden

1 grote ui, grof gesneden

3 laurierblaadjes

1 theelepel jeneverbessen, gekneusd

1 theelepel peperkorrels, gekneusd

10 takjes tijm

2 theelepels zout


Marinade:

1 flesje bier

3 eetlepels honing

3 eetlepels zonnebloemolie

6 teentjes knoflook, geraspt

2 theelepels komijn

2 theelepels gerookt paprikapoeder

1 theelepel versgemalen peper

1 theelepel zout

Neem een ruime (soep-)pan en doe hier de varkensschenkels in. Vul de pan met koud water, zodat de varkensschenkels net onder water staan. Zet de pan op hoog vuur en breng het geheel aan de kook. Schep het schuim weg met een schuimspaan. Temper dan het vuur, voeg de groenten, specerijen en kruiden toe en laat het geheel anderhalf uur met het deksel op de pan zachtjes pruttelen. Zet dan het vuur uit en laat afkoelen.


Maak de marinade door alles bij elkaar in een ruime kom te doen en met een garde goed te mengen. Neem de varkensschenkels en haal deze door de marinade. Zorg ervoor dat de marinade goed over de varkensschenkels verdeeld is. Dek de varkensschenkels af met wat folie, en draai deze nog een paar keer om, zodat de marinade ook aan de andere kant goed in kan trekken. Laat dit minstens 4 uur, maar het liefst een nacht in de koelkast marineren. Zeef de bouillon, houd 300 ml. apart.  Van de overige bouillon kun je soep maken (bijvoorbeeld erwten- of groentesoep).


Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal de varkensschenkels uit de koelkast en doe deze in een ruime ovenschaal. Voeg de 300 ml. bouillon die je apart had gehouden bij de marinade en meng goed door elkaar. Voeg deze marinade bij de varkensschenkels en dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk vocht kan verdampen. Zet de ovenschaal in de oven en laat de varkensschenkels 3,5 uur in de oven garen. Haal de schaal uit de oven, schep de varkensschenkels er voorzichtig uit (let op: Het valt van het bot!) en schenk het achtergebleven vocht in een steelpannetje. Doe de schenkels terug in de ovenschaal en verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden. Laat de varkensschenkels nu in 5-10 minuten goudbruin worden. De saus kun je net voor het serveren nog even doorwarmen.· Lekker met zelfgemaakte Zuurkool!

· Het is niet veel werk, maar het kost wel wat tijd.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page