Zuurkool van Monique
Op deze manier vindt iedereen zuurkool lekker!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
240
8 personen
2 kilo zuurkool (vers of uit een pak)
stuk gerookt spek (300-500 gram)
1 rookworst
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel suiker
3 laurierblaadjes
2 theelepels komijnzaadjes
2 kippenbouillonblokjes
10 peperkorrels
3 jeneverbessen
halve fles witte wijn
klontje roomboter
Doe de zuurkool in een vergiet en spoel het goed en meermaals af met water. Knijp enigszins het vocht eruit.
Neem een grote pan met een dikke bodem en doe hierin de boter. Fruit de uitjes glazig en doe er de suiker bij. Vervolgens de peperkorrels, jeneverbessen, komijnzaadjes en de laurierblaadjes. Dan alle zuurkool en even omscheppen. Doe de halve fles witte wijn erbij en de bouillonblokjes. Leg het gerookte spek op de zuurkool, deksel op de pan en het geheel op laag vuur 2 uur laten pruttelen. Soms even omscheppen. Misschien nog een klein scheutje wijn toevoegen, of wat water.
Na 2 uur de rookworst bovenop de zuurkool leggen en weer een uur laten sudderen.
* Ook lekker met extra een halve liter bouillon
* Ik maak vaak een dubbele hoeveelheid. Als je het zo lang moet laten pruttelen, is dat wel handig, omdat je het gemakkelijk kunt invriezen en opwarmen.