top of page

Ik heb weer voorraad (gelukkig)

  • Monique Jansen
  • 23 uur geleden
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 uur geleden

ree

Want van voorraad word ik altijd blij 😉. Mijn voorraad was opperdepop en moest nodig opnieuw aangemaakt worden. Ik heb een paar zeer productieve dagen gehad. Van de ganzen, die ik eerder had geschoten en uit de veren had gehaald, heb ik Rillette gemaakt. Omdat ik er zoveel had geschoten, heb ik dit keer twee pannen gemaakt, met in totaal 22 potjes rillette als eindresultaat. Daarnaast heb ik één van de twee potten waar ik Sloegin in had staan, gebotteld. De smaak komt bijna overeen met de smaak van de sloegin van jager Tim, maar ik denk dat de tweede pot nog wel een half jaartje extra moet trekken voor het resultaat dat ik voor ogen had. Het parfum, maar met name de afdronk van deze Sloegin is echt heerlijk. Hier moet je wel heul veul geduld hebben, want de potten hebben bijna twee jaar (!) in de garage gestaan.


ree

Voor de pruimenlikeur heb je gelukkig wat minder geduld nodig. k heb bij Maja nog een emmertje pruimen mogen plukken. Dit waren hele kleine groen-gele pruimen, het lijken wel ‘kroosjes’. Waar de pruimenbomen aan het pad een paar weken geleden nog vol hingen met pruimen, was daar nu bijna niets meer van over. De Gieser-wildeman-boom daarentegen hangt echter zo vol, dat er complete takken afgebroken zijn. Ik hoop dat ik daar straks ook een paar emmertjes vol van mag plukken, want dat zijn echt de lekkerste stoofperen. Die kleine pruimpjes heb ik gewassen en ontpit en in de pot gedaan waar de sloegin net uitgeschonken was. Een paar flessen Weizenkorn en wat suiker erbij, en over een maandje of drie kan ik de pruimenlikeur bottelen. En zo rommel ik lekker aan in de keuken. De zomerstop was afgelopen, en Wodkawoensdag was voor het eerst sinds maanden weer voltallig. Wat was het fijn om weer met z’n allen te kunnen paardrijden. Ik mocht dit keer op Miss Sunday. Theo was stijf en stram, omdat hij in de sloot was beland. Het is allemaal gelukkig goed afgelopen, maar hij zag er nog steeds een beetje ontdaan uit.


ree

Voor bij de koffie had ik nog even een Kwarkcake met citroendrizzle gemaakt. De citroen en de kwark had ik in huis, en je hebt hiermee een cake die net even iets anders is dan ‘doorsnee’. We hebben sowieso eigenlijk wel lekker gegeten de afgelopen week. Ik had mooie kabeljauwhaasjes waar ik  een lekker sausje bij had gemaakt, en ook de Ayam Opor en Sambal goreng boontjes stonden op het menu. Wij zijn bij Vermaak met Smaak geweest, maar waar ik normaal gesproken de ‘hekkensluiter’ ben, zijn we nu eerder weggegaan. Het was die avond niet alleen heel erg druk, maar ook verschrikkelijk stoffig. Er is kennelijk zand op het terrein gestort, maar door de droogte zorgde dat voor één grote stofbende. Niet echt lekker om daar je hapje naar binnen te moeten werken, terwijl je moeite hebt zowel je hapje als je drankje vast te moeten houden. We zijn naar het terras van prijswinnend restaurant Viviamo gegaan. Daar hebben we stofvrij en in alle rust heerlijke hapjes en gerechten gegeten met een lekker wijntje ernaast.


Morgen begint de herfst, maar ik heb al ruim een week het idee dat de natuur het idee heeft dat het al twee weken geleden herfst geworden is. Door droogte laten bomen en struiken eerder hun bladeren en vruchten vallen, en ook de spinnen (zowel de grootte als de hoeveelheid spinnen en webben) zijn gigantisch… Ons zwembadje hebben we gisteren ook maar opgeruimd, want hoewel er vast nog een paar mooie dagen zullen komen, de herfst heeft echt zijn intrede gemaakt.




 
 
 

Opmerkingen


©2020 Monique Jansen

bottom of page