top of page
  • Monique Jansen

Hazendag

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023


Ik heb weer een prachtige dag mogen meemaken. In het veld in Callantsoog waar ik in 2017 mijn allereerste buit, een haas, had. Daar was bij een bollenkweker veel schade. Ik heb hier twee eerdere jachtdagen helaas af moeten zeggen, maar bij deze dag kon ik er gelukkig wel bij zijn! De jachthouder had op de eerdere hazendagen op andere percelen al een aantal hazen ‘eruit gehaald’, maar er waren nog steeds te veel  hazen voor een goede hazenstand, en er was met name bij één bollenkweker nog steeds veel schade. Daarom was deze derde hazendag georganiseerd, en nu voor de tweede keer ook bij deze bollenkweker. Zo’n hazendag is altijd groot feest. Als jager mag je daarom  ook in je handen knijpen als je wordt uitgenodigd, en dat doe ik ook. De avond tevoren mocht ik mee-eten bij jachthouder Peter en zijn vrouw Coba. Coba had een heerlijke stoof van ree, zelf geschoten ree van Peter in het jachtveld van Dennis, gemaakt. Vroeger, toen Peter nog een ‘kleine jongen’ was, verbleef hij bij bevriende Duitsers, en daar maakte de vrouw des huizes ree op deze manier klaar. Het was heel erg lekker, en ik heb het recept aan Coba gevraagd.


Zodra ik dat heb, zal ik deze online zetten. Peter en Coba houden, net als ik, van ‘suffe’ beestjes (beeldjes etc.) en aan de muren hangen prachtige doeken en tekeningen die elk hun eigen verhaal hebben. Door het bedrijf dat zij hebben gehad, hebben zij prachtige plekken over de hele wereld kunnen bezoeken en overal vrienden gemaakt. De opa van Peter jaagde vroeger voor de kost. Er hangen ook twee foto’s van ‘opa’ met zijn hond aan de wand. Het wapen op de foto's is onklaar gemaakt en staat in de woonkamer met nog een geweerriem eraan bevestigd die ‘opa’ zelf gevlochten had. ‘Als dit geweer kon praten…’; zegt Peter.


De volgende ochtend verzamelen we in de kantine van de bollenkweker waar de schade van de hazen is. Daar worden de jagers en drijvers ontvangen met koffie en wat lekkers. Dat lekkers had ik aangeboden te maken, en dat is een Mohr im Hemd geworden. (Natuurlijk vergeten de foto te maken…) Ik had deze in een tulbandvorm willen maken, maar die kon ik nergens in huis vinden. Ik ben bang dat ik die ergens heb laten liggen. Helaas heeft 1 jager af moeten zeggen doordat zijn lijf even niet meewerkt, en ook 2 andere jagers konden er helaas niet bij zijn. Na de koffie gaan we met de auto het veld in, worden de postgeweren op hun plek gezet en beginnen de drijvers vanaf de andere kant van het veld te lopen. Ik heb ook een post, en ik ben daar erg blij mee. Ik pakte de dag ervoor iets van de vloer, het schoot even in mijn rug en die voel ik nog steeds trekken.


Omdat het eindelijk na weken van regen even droog weer is, wordt er om ons heen ook op de percelen hard gewerkt. Wij hebben het idee dat de hazen daardoor elders zitten. Er gaan wel hazen op, en we hebben ook buit, maar het zijn er minder dan anders. De schade is wel goed te zien, want de bollenvelden zijn door de hazen behoorlijk beschadigd. Het is niet dat de hazen de bollen eten, maar ze graven de bollen en het stro weg, zodat daar een leger gemaakt kan worden. De bollen komen daardoor vrij te liggen, en zullen gaan rotten. Zo worden een aantal velden afgelopen. Dan is het tijd voor de lunch. Peter heeft heerlijke broodjes belegd en ook krentenboord met boter gesmeerd. Coba heeft voor warme erwtensoep gezorgd, en iedereen kan heerlijk aanschuiven in de warme kantine.  


Daarna gaan we weer het veld in. Waar heel even het zonnetje te zien was in de ochtend, is het nu weer dichtgetrokken. Er is een dun fris windje opgestoken, maar we hebben mooi buit. Als alle driften gedaan zijn, gaan we terug naar de kantine van de bollenkweker. Daar wordt het tableau gelegd, woorden van dank gewisseld en het wild doodgeblazen met de jachthoorn. Ik had de mijne ook meegenomen, maar waar het met blazen de laatste keer echt goed ging, kon ik er nu alleen maar valse noten uitpersen…erg jammer, bijna goed. De jagers en drijvers kregen een haas mee. Daar kan ik weer een lekkere Hachee van maken. (Ook lekker voor de Kerstdagen!) We gaan naar binnen en drinken daar een borreltje en kijken terug op een prachtige dag met lieve mensen. Daar schuiven nog 3 dames aan, waarvan er eentje de nieuwe pup, Chubby, heeft meegenomen. Wat een schattig en dapper beestje. Ik zou haar zó in m’n tas meegenomen hebben als de trotse eigenaren haar niet zo goed in de gaten hadden gehouden.


Dan komt de cateraar die Peter en Coba hadden gevraagd om voor ons allen een stamppottenbuffet klaar te maken. Wat een feest! Er was een Rodekool-stamppot met gehaktballen, een boerenkoolstamppot met worst, een zuurkoolstamppot met speklappen en een hutspot met karbonaadjes. Ik heb (natuurlijk) van alles geproefd, behalve de boerenkool, daar hou ik niet zo van. Maar voor het eerst rodekool-stamppot gegeten, en dat is echt lekker! Na het eten gaan de meesten huiswaarts, sommigen hebben nog een nachtje in een hotel geboekt. Het was weer een prachtige dag met een gouden randje! Ik vraag nog aan Peter waarom ik onderweg ook velden heb gezien die onder water gezet zijn. Dat blijkt om de bodem vrij te maken van aaltjes, onkruid en bollenresten. Deze milieuvriendelijke aanpak voorkomt het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen. Weer wat geleerd!


Hier in huis hebben we een klein feestje gehad, Soof is 9 jaar geworden. Om dat te vieren hadden we Hondenbiertjes met hondenfrietjes voor de hondjes. Die had ik nog van Jacqueline gekregen voor mijn verjaardag. Die frietjes gingen er goed in, maar dat biertje snapten de meisjes niet. Bij hondentraining deden alle hondjes weer goed hun best. Ik ben erg trots op Fien, die heeft echt goed werk geleverd. Ze vindt de training en de trainsters Jacqueline en Kyra ook zo leuk! Je merkt echt dat alle hondjes er plezier in hebben en dat de kwartjes van wat tot nu toe geleerd is, vallen. Zo kunnen er nu commando’s die getraind zijn gecombineerd worden, en dat is echt prachtig om te zien.  Vandaag geef ik je het recept van een Paté met walnoten. En een Menusuggestie voor de Kerstdagen (mét planning), voor het geval je nog inspiratie nodig hebt… Ik wens je veel kokkerelplezier alvast!80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page