top of page

Hachee van haas

Echte jagerskost voor een feestje!

Hachee van haas

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

240

gemiddelde waardering 2 uit 5

6-8 personen

1 heel haas, panklaar

3 uien, gesnipperd

4 tenen knoflook geperst

3 laurierblaadjes

1 kaneelstokje

2 theelepels zwarte peper

10 jeneverbessen

1 theelepel komijnzaadjes

6 kruidnagels

4 eetlepels witte wijnazijn

350 ml rode wijn

800 ml wildfond

3-4 eetlepels zilveruitjes

140 gram ontbijtkoek, in stukjes gesneden

1 eetlepel rozijnen

Wat bloem

100 gram roomboter en een scheutje zonnebloemolie

Zout en versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 130 graden. Neem een vijzel en vermaal hierin de zwarte peper, de jeneverbessen, de kruidnagels en de komijnzaadjes. Neem het haas, doe hier wat zout en de gemalen specerijen op en bestuif het met wat bloem. 


Neem een pan met dikke bodem (die met deksel ook in de oven kan!) en verhit hierin de roomboter en de zonnebloemolie. Bak de stukken haas aan alle kanten mooi bruin, neem uit de pan en zet apart. Doe vervolgens de gesnipperde uitjes en de knoflook erbij. Bak deze glazig. Zodra het gaat zweten en kleur krijgt, blus je het af met de rode wijn. Laat de alcohol verdampen (dat kun je ruiken). Als de alcohol verdampt is, voeg je 600 ml van de wildfond en de witte wijnazijn toe. Breng het geheel aal de kook. Zodra het kookt, voeg je de haas terug, en voeg je de kaneelstokjes, de laurier en de rozijntjes toe. Zet het deksel op de pan en zet in de oven. Laat deze 4 uur in de oven  staan.


Hierna haal je de pan uit de oven, verwijder je de botten, kaneelstokjes en de laurierblaadjes. Veel vocht zal verdampt zijn en de bovenkant van het vlees dat niet onder het vocht stond, donker. Dat is niet erg, je zult zien dat het vlees heel mals is en van het bot zal vallen. Pluk het vlees uit elkaar. Gebruik nog een magneet voor een eventuele hagelkorrel. Voeg dan de zilveruitjes en de ontbijtkoek toe en roer door elkaar. Voeg nu de nu de laatste 200 ml wildfond toe. Proef! En breng eventueel op smaak met wat zout en versgemalen peper.


Verwarm voor het serveren nog even goed door.· Leuk om te serveren in een bakje van bladerdeeg. Vet een muffinvorm in aan de buitenkant/onderkant. Leg en vouw hier een plakje roomboterbladerdeeg overheen, zodat het een bakje vormt. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van het bladerdeeg met wat ei.  Bak deze in een voorverwarmde oven op 190 graden in  15-20 minuutjes gaar en goudbruin. (Deze kun je van tevoren maken.)

· Lekker met Aardappelpuree en rode kool met appeltjes.

· Kun je niet aan haas komen, of is het buiten het jachtseizoen? Gebruik dan runderlappen of sukadelappen.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page