top of page
  • Monique Jansen

Fris weekje


Ik ben niet gemaakt voor dit klimaat. Moerasweer en/of kou. Bij Wodkawoensdag hadden we daarom warme chocolademelk met slagroom (en een klein scheutje rum). Ik reed deze keer op Picasso, en dat was een strijd over wie de baas was en waar we naartoe zouden gaan. Gelukkig bleef ik tijdens deze rodeo zitten toen hij een paar behoorlijke bokken gaf, omdat hij het niet met me eens was. Uiteindelijk zijn we de kant opgegaan die ik had uitgekozen. Marjolein had een heerlijke appel met gezouten karamel-taart gemaakt voor bij de chocolademelk. Het was weer een heerlijk ochtendje. Toen op donderdagochtend het zonnetje scheen, ben ik de auto ingestapt. Hondjes achterin, even een paar boodschappen doen om daarna een mooie wandeling te maken. Toen ik naar de winkel ging, was het nog zonnig, maar eenmaal weer buiten, was het bewolkt geworden en een beetje gaan waaien. De wandeling was daardoor toch een beetje minder leuk (voor mij). Ondertussen kreeg ik een foto doorgestuurd van Cas. Hij heeft mijn Roedjak kip gemaakt, maar deze wel iets minder pittig gemaakt, omdat kleindochtertje Linde mee-eet die avond. Zo leuk om foto’s doorgestuurd te krijgen van mensen die recepten van mijn blog uitproberen!


Een paar jachtvrienden zijn naar Spanje vertrokken voor een drukjacht. Een vriend is daar vaker geweest, en voor 3 anderen is dit een geheel nieuw avontuur. Ik ben meestal degene die foto’s maakt, maar hoe leuk is het om hun avonturen een beetje mee te kunnen beleven! Gelukkig sturen ze allemaal prachtige foto’s door van hun belevenissen. En niet alleen van het lekkere eten, maar ook van de huurauto, de prachtige omgeving en de drukjacht zelf, met alles wat er omheen gebeurt. Elk land heeft namelijk zo zijn eigen (jacht-)tradities. Ik moet bekennen dat als zij foto’s van de Spaanse slager sturen, waar je meteen ook kunt genieten van een hapje en een drankje, ik wel een beetje jaloers ben. En ook als ze ergens in een tentje zitten met tl-verlichting waar je tapas bij je drankje krijgt. Ik krijg ook een foto door van een echt Spaans ontbijt.


Waar ik daar een Tostada met tomaat en Iberico-ham eet, krijgen zij Migas. Dat is traditioneel Spaans gerecht dat wordt gemaakt van oud brood met andere ingrediënten. Oorspronkelijk geïntroduceerd door herders en is tevens een typisch ontbijt van jagers in Monteras (drukjacht) in Spanje. Als ik de foto zie, zie ik een zwaar ontbijt waar je met gemak de dag mee doorkomt. Als ik de foto’s van de tweede ochtend doorkrijg, zie ik dat voor het ontbijt eitjes gebakken worden, daarachter staat een man bij een (hele grote, zoeentje wil ik óók!!) Paellapan, groot genoeg om een heel weeshuis, of in dit geval een grote groep hongerige jagers en drijvers, te voeden voor na de jacht. Het is leuk dat de mannen mij mee laten genieten van hun avontuur. Ik zal wel blij zijn als iedereen weer veilig terug is straks.


Als recept heb ik vandaag een luxe soep; Gepimpte Bloemkoolsoep. Deze is ook lekker zonder de garnaaltjes en/of gerookte forelfilet, maar mét zoveel lekkerder. Ik ben niet echt een bloemkool-fan, maar bloemkool in deze soep is heerlijk. Snel klaar, en ook voor als je eters krijgt een dag van tevoren al klaar te maken. Omdat ik van de feestdagen nog een afbakstokbrood en rode uien over had, heb ik daar een Spaans Verwenbroodje van gemaakt. Chorizo had ik nog in huis, dus soep met zo’n verwenbroodje was een mooie maaltijd voor de vrijdag. Dat broodje is natuurlijk wel een beetje geïnspireerd door alle prachtige foto’s die ik vanuit Spanje doorgestuurd heb gekregen. En op deze manier is wat ik nog in huis had voor de uiterste houdbaarheidsdatum gebruikt. Ik wens je een mooie week en hoop dat ik je wat inspiratie voor kokkerellen heb gegeven. 56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page