top of page

Tapas!

  • Monique Jansen
  • 12 okt
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 13 okt

ree

Wat hebben manlief en ik heerlijke dagen gehad in Spanje. Wij zijn sowieso weg van Spanje en hebben de afgelopen jaren de meeste steden wel aangedaan. Alleen het Noorden hebben wij nog niet aangedaan. Omdat wij beiden sterk de behoefte hadden aan warmte en zonnig weer is de bestemming toch weer het Zuiden geworden, en zullen onder andere de Pintxos een andere keer op het menu staan. Insteek van deze ruime week was lekker eten, lekker drinken, beetje slenteren door de steden en veel slapen. En dat is allemaal gelukt 😉. Ik heb even door de hoogtepunten van de foto’s gestruind, maar dat waren er zoveel dat ik niet alles op de site erbij zal zetten. De steden die we hebben aangedaan waren Grenada, Cordoba en Malaga. De avond voor het vertrek hadden we nog een avond kogelschieten georganiseerd. Die was weer heel leerzaam en ontzettend gezellig.

ree

De wekker ging de dag van vertrek erg vroeg, en een paar uur later stonden manlief en ik in een heerlijk herfstzonnetje onze huurauto op te halen. De temperatuur was helemaal goed, 28 graden en zonnig, maar dan de herfstzon die niet verschrikkelijk prikt maar zeer aangenaam was. We hadden een leuk hotelletje in het oude stadscentrum van Grenada aan een prachtig pleintje met veel bomen. Het was inmiddels al lunchtijd, en onze kamer was al gereed. Gauw de koffers weggebracht en na even de veren geschud te hebben, zijn we naar het terras een pleintje verderop gelopen om daar een drankje en een hapje te nuttigen. Wat meteen opvalt is hoe vriendelijk de mensen zijn. Na het hapje slenteren we nog een stukje door de stad om vervolgens bij een ander terras te genieten van een wijntje en een tapa. De sfeer in de stad is erg relaxt. Veel Spanjaarden en niet te veel toeristen, er is ook niet veel autoverkeer, wat bijdraagt aan de ‘stilte’ in de stad.


ree

De eerste 3 dagen zijn manlief en ik aan het acclimatiseren. Er wordt geen wekker gezet, als we wakker geworden zijn gaan we in alle rust genieten van een Spaans ontbijtje. Dat zijn of Churro’s of die heerlijke tostada’s met geraspte tomaat, olijfolie en wat Serranoham met een lekkere kop koffie en een verse jus d’orange. Je kunt hier ook Cafe Bombon bestellen, dat is koffie met wat gecondenseerde melk, JUM! Wij bekijken de oude panden van de stad, kerken, pleinen en genieten van de architectuur, die niet alleen Spaans is, maar veel Moorse invloeden heeft. Tijdens deze wandelingen wordt er regelmatig genoten op een terrasje met een hapje en een drankje. In de middag houden we siësta, en als we uitgerust wakker worden, maken we ons klaar voor het diner. Het is voor ons één groot feest. Ik kan zo genieten van alle kleine hapjes die op de menukaarten aangeboden worden! Je kunt niet alleen een hapje bestellen, maar ook aangeven of je bijvoorbeeld een hele of een halve portie wilt. De meeste dingen op de kaart ken ik inmiddels. Er is er wel één bij die ik bestel en totaal anders is dan wat ik had verwacht.


ree

Dat zijn de Mejillones, oftewel mosselen. Die zijn in een ragout verwerkt. Een enkele mosselschelp is gevuld met deze ragout, vervolgens gepaneerd en dan in olie gefrituurd. Het is echt lekker. Ik proef dat er sowieso een uitje, knoflook, peterselie en paprikapoeder in is verwerkt, en het heeft ook een lichte ‘kick’. Ik heb dit recept thuis geprobeerd na te maken, en dat is geweldig goed gelukt. Hoewel de mijne met wat meer mosselvlees is bereid. Eenmaal thuis zijn de mosselen in de aanbieding en gaat mijn kokkerellen beginnen. Ik kook de mosselen, maak een ragout met het vlees er in verwerkt. Het is altijd een beetje spannend of het in één keer lukt, maar dan kun je meestal wel met ‘iets eruit’ of ‘iets erbij’ tot het recept komen waar je het wilt hebben. Dat is dit keer niet nodig, wij krijgen vrienden te eten die meteen proefkonijn zijn. Het recept zoals ik het had gemaakt is helemaal zoals ik het voor ogen had! Vandaar dat ik het meteen online gezet heb, mijn Mosselhapje. Op een gegeven moment was ik wel klaar met het vullen van de mosselschelpen, de gekochte mosseltjes waren namelijk aan de kleine kant. Ik heb van de ragout daarom ook maar een paar bitterballen gedraaid.


ree

Het was trouwens wel verschrikkelijk wennen bij thuiskomst, de temperatuur hier was de helft van wat wij tijdens de vakantie gewend waren. De hondjes werden maandag pas opgehaald uit het pension, en thuiskomen in een ‘leeg’ huis zonder dat hondjes je komen begroeten is echt stom. En door de volle agenda leek de vakantie, na twee dagen thuis te zijn, alweer weken geleden. De paar gaatjes die ik in de agenda had waren snel gevuld. Zo heb ik nog stoofpeertjes bij Maja kunnen plukken en een pan Stoofpeertjes gemaakt, met Wodkawoensdag hebben we genoten van de Peren-Chocoladetaart die ik had gebakken voor mijn verjaardag en heb ik samen met mijn vriendin nog sleedoornbessen geplukt voor de Sloegin. Nog bij een wedstrijd van jongste kuiken gekeken (dat was alweer jaren geleden dat ik langs de zijlijn had gestaan). Stella de kip is verschrikkelijk in de rui, ze ziet er echt niet uit. Ik hoop dat haar veren snel terug groeien, want het zal best fris zijn voor haar zonder mooi dik verenpak. Komende week begint de jacht op het haas en de fazant en heb ik mijn eerste Jachtfestijn van het jaar. Ik heb er nu al zin in om mijn jachtvrienden te zien!  



 
 
 

1 opmerking


Desiree de Leeuw
Desiree de Leeuw
12 okt

Wat een mooie plaatjes weer. Zo te zien heb je even lekker bijgetankt samen. Heerlijk om te zien en te lezen❤️

Like

©2020 Monique Jansen

bottom of page