top of page

25 jaar getrouwd

  • Monique Jansen
  • 20 jul
  • 4 minuten om te lezen

Dat moet gevierd worden. Ons pad is niet altijd over rozen gegaan, en dat hoort er natuurlijk allemaal bij als je al ruim 34 jaar lief en leed met elkaar deelt. Maar deze 25 jaar huwelijk hebben we ‘in the pocket’ en dat mag best gevierd worden. Vandaar dat er afgelopen weekend geen blog was geplaatst, wij waren een lang weekend weg met z’n tweetjes. De reis was naar Lille. Niet te ver weg, wel een andere taal spreken zodat je het gevoel hebt op vakantie te zijn, en naar Frankrijk omdat daar een leuke keuken is. In de ochtend stappen we in de auto en gaan wij zuidwaarts. Het is druk rondom Antwerpen, maar een half uurtje later dan eerst was aangegeven komen wij aan in de stad. Wij parkeren de auto in de nabijgelegen parkeergarage en brengen onze koffertjes alvast bij het hotel. Vervolgens gaan wij naar het oude centrum, het is lunchtijd. Er zijn voldoende terrasjes en restaurantjes. Wij kiezen voor een Estaminet, een soort bistro, met de lokale keuken.


Ik had natuurlijk al thuis wat voorwerk verricht.

Ik kan me echt verheugen om lokale gerechten uit te proberen. Wij besluiten om een plankje met lekkers te bestellen, anders zitten we nog te vol voor het diner. Een plankje met lokale kazen, ham, patés, een potje rillette met cornichons en wat heerlijk Frans stokbrood. We zitten zalig, in de schaduw, er staat een klein briesje en de wijn smaakt heerlijk. In het Estaminet worden de lokale producten verkocht. Waterzooi van konijn of vis, patés, Potjevleesch, Carbonade Flamande, allemaal in weckpotten en ook de lokaal gestookte gin is hier verkrijgbaar.

In deze streek is de kost redelijk zwaar. Lille was een echte arbeidersstad, en dat merk je aan de gerechten. De lokale kaas, Maroilles, wordt veel gebruikt. Zo kun je er bij veel restaurants een ‘Welsh’ bestellen. Een tosti gedrenkt in een saus van deze kaas met daar boven op een gebakken eitje en verse frieten ernaast.

Ook de slakken en de geroosterde kip worden met deze kaas geserveerd. Andouilette (een worst van de ingewanden van varken) ontbreekt ook niet op de kaart, maar die heb ik al eens geproefd en ik kan wel zeggen dat ik geen fan ben. Garnalenkroketjes staan op de kaart, die zijn zalig, en elk restaurant heeft zijn eigen recept. Ik heb een Potjevleesch geprobeerd, en dat was ok, maar niet om over naar huis te schrijven. Je zou zo’n kant en klare pot mee naar huis kunnen nemen, thuis een paar frieten bakken en de inhoud van de pot op je bordje kieperen en een beetje los prakken. Wat je in Nederland bijna nergens op de kaart ziet, is geroosterd beenmerg. Bot dat door de helft gezaagd is en in de oven wordt geroosterd en dan met wat fleur de sel en gehakte peterselie wordt geserveerd met stokbrood. Jum!


‘Langue Luculles’, een terrine van gekookte tong met laagjes foie gras als voorgerecht, nog zo’n topgerecht. De stad is prachtig, mooie oude panden, smalle straatjes, voldoende eetgelegenheden en een prachtig groot plein met een fontein in het midden. Het is niet heel erg druk en de sfeer is uitermate kalm. Het is een zeer relaxte stad. Er is een tea-lunchroom ‘Maison Méert’, Ben je een zoetekauw, dan kan ik je aanraden hier naar binnen te stappen voor een gebakje of chocolaatje. Ook om mee te nemen trouwens.

Op de weg naar huis stoppen we nog even bij een grote Franse supermarkt, Auchan. Voor wie er nog nooit in zo’n Franse hypermarché geweest is, dat is echt een aanrader! Denk aan een supermarkt met de grootte van een bouwmarkt, een heel groot aanbod en ook nog eens aparte afdelingen waar je allerlei soorten hammen, kazen, patés en verschillende soorten rillettes kunt krijgen.

Deze supermarkten zijn zo groot, dat er zelfs midden in een gangpad iemand beignets staat te frituren en die verpakt. Zoveel verschillende soorten broden, croissants, éclairs… ik word daar enorm blij van. Ik zag nog een paar blikjes waarvan ik geen idee heb wat daar nu precies is zit, maar die zijn wel mee naar huis gegaan en zullen binnenkort uitgeprobeerd worden. Het aanbod van zoveel verschillende soorten aanmaaklimonades is gigantisch. Natuurlijk muntsiroop (waar ik sinds ik klein was nog steeds een trauma van heb…) maar ook siroop van viooltjes. Die laatste gaat mee naar huis, en ook een flesje voor een vriendin, want ik weet dat zij deze zo lekker vindt! Potjes met ganzenvet voor de rillette. Daar gebruik ik er meteen eentje van voor de Rillette van makreel die ik voor bij de borrel met een andere vriendin heb. Een potje ganzenvet gaat naar een andere vriendin, zodat zij die kan gebruiken voor een soort rillette of over de aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en fleur de sel. Eenmaal thuis gaan wij die avond aan tafel met een heerlijk Frans stokbrood, kaasjes, rillette en mousse de canard.

Maar nu nog het recept van vandaag: Noedelsoep met een Thaise slag. Ik had een tijdje geleden al mosselen gemaakt en daar het kookvocht van bewaard. Daar kun je niet alleen een heerlijke Mosselsoep van maken, maar van het kookvocht kun je ook een goede bouillon maken voor deze noedelsoep. Als het zo warm is en je niet te lang en te zwaar wilt eten, hoef je alleen nog maar wat vis,  een paar groentjes te snijden en noedels te koken. Het samenstellen is zo gebeurd. Je hebt zo een lichte maaltijd die je zo pittig kunt maken als je zelf lekker vindt. En pittig eten met warm weer werkt vaak goed tegen de hitte.


 
 
 

1 Comment


Astrid Oostrom-veerkamp
Astrid Oostrom-veerkamp
Jul 21

Gefeliciteerd met jullie 25jarig huwelijk! Mijn quilty pleasure op vakantie is dus die grote supermarkten doorstruinen. Auchan, Supermarché, Carrefour etc etc. Hoe groter, hoe gelukkiger ik ben😉 En die siroop met viooltjes...mijnlievelings!😍

Like

©2020 Monique Jansen

bottom of page