top of page

Mosselsoep met peterselie-olie

Lekker met een zelfgemaakt dikke crouton

Mosselsoep met peterselie-olie

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

15

gemiddelde waardering 2 uit 5

4 personen

2 kilo mosselen

200 ml witte wijn

2 bosjes peterselie

2 sjalotjes, gesnipperd

6 tenen knoflook, gekneusd

75 gram bloem

75 gram roomboter

200 ml slagroom

100 ml zonnebloemolie

Maak de mosselen schoon en was de peterselie. Neem een ruime pan, doe hierin 1 bosje peterselie en de gekneusde teentjes knoflook. Doe hier vervolgens de mosselen bij en de wijn. Breng het geheel aan de kook. Laat de alcohol verdampen (dat kun je ruiken), schud de mosselen om, en laat even koken met het deksel op de pan.


Giet het kookvocht af en vang het op in een kom. Haal de mosselen uit de schelp en zet apart.


Neem een ruime pan, doe hierin een klontje roomboter en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes. Voeg de bloem erbij en roer even om, laat dit op medium vuur een paar minuutjes bakken terwijl je soms even roert. 


Voeg het kookvocht van de mosselen erbij en roer goed door zodat je geen klontjes hebt.  Vul de pan bij met wat water, zodat je ongeveer anderhalve liter in totaal in je pan hebt. Temper het vuur zodra het kookt. Neem een staafmixer, en mix het geehl glag en zalvig. Zet de pan terug op het vuur en voeg de slagroom toe. De mosselen kun je hier nu ook aan toevoegen. Proef, en breng eventueel met wat extra zout en witte peper (voor de kleur) op smaak.


Doe de zonnebloemolie in een hoge mengbeker en doe het laatste bosje peterselie hierbij. Mix alles goed met de staafmixer.


Schenk de soep in een kom en verdeel met een lepel wat van de peterselie-olie over de soep.

* Voor die dikke crouton neem je een dikke snee (zuurdesem-)brood. Smeer deze in met een gekneusd teentje knoflook en smeer hier vervolgens wat roomboter op. Even op de grill, in een koekenpan of een hete oven met de gril aan…

* Ik maak altijd een extra pan mosselen als wij die toch eten. Dan heb ik voor de volgende dag de heerlijke soep om van te genieten. 

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page