
Ik ben echt erg, ik moet eigenlijk niet naar winkels gaan waar voedsel verkocht wordt, want ik sla door. Bij de groenteman loop ik weer met veel te veel goudrenetten naar buiten, zodat ik drie appeltaarten en een grote pan met appelmoes kan maken. En dan nog heb ik 2 goudrenetten ‘over’ die in de groentelade belanden. Niet zo erg, want daar maak ik weer appelflappen van. Als we dan een keer een agv-tje hebben gegeten, kan ik daarna schaamteloos nog een paar appelflappen maken voor bij de koffie die avond. Dan heb ik toch nog lekker gegeten die avond 😉… Niet naar winkels gaan, dat gaat natuurlijk niet. Maar ik skip bijvoorbeeld naar een groothandel gaan. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik daar echt kortsluiting krijg en het daar echt mis gaat met mijn bankrekening.

De toko is óók zo’n winkel die op mij die ‘slechte’ uitwerking heeft. Daar probeer ik ook zo min mogelijk naar toe te gaan. Al ga ik hier voor alleen een nieuwe wadjan/wok, een goede sambal en wat kafir-lime-bladeren naartoe, op één of andere manier stap ik (blij) met een karretje vol lekkers (of wat voor lekkers ik ervan kan gaan maken) weer naar buiten. Zelfs als ik er al voor gezorgd heb dat ik niet met een lege maag naar de toko ga. Maar mijn oude wok was ‘op’, en ik had echt een nieuwe nodig. Begrijp me niet verkeerd hoor, alles wat ik koop, wordt gebruikt en komt op. Vervolgens sta ik weer in de keuken voor Silken Tofu, gebakken tahoe met ei, een Salt & Pepper Fish, Roedjak kip en ander lekkers. Daar wordt iedereen hier in huis ook blij van, maar ik moet wel de tijd maken om al die gerechten te maken.

Enfin, eerst mijn nieuwe wok inbranden. Ik heb de grootste maat gekocht, want niemand wordt vrolijk van een wok die achteraf net te klein is. Een nieuwe wok moet eerst ingebrand worden. Dat wordt nog wel eens vergeten, en dan kun je eigenlijk de wok meteen weggooien, omdat alles wat je hierin klaar wilt maken aan de wok zal blijven plakken. Maak eerst je wok schoon met een warme, natte doek. Zet vervolgens de wok op hoog vuur, en houdt je de wok aan alle kanten bij de vlammen, zodat deze een beetje bruin/zwart wordt. Doe dit zowel bij de binnenkant als de buitenkant van de wok. Als je dat gedaan hebt, snijd je een ui in grove stukken. Zet de wok weer op hoog vuur, en vul deze met 200 ml zonnebloemolie. Gebruik een spatel om ook de bovenste rand van de wok met de olie in te laten branden. Voeg dan het uitje toe, en beweeg de ui door de wok. Als deze mooi bruin gebakken is, gooi je de ui weg en verwijder je ook het vet uit de pan. Dan wrijf je de wok schoon met een keukenpapier. Nu is je wok goed ingebrand en zal er niets meer in blijven vastplakken. Oh ja, NOOIT de wok met zeep wassen! Met heet water afspoelen, wat keukenpapier er langs halen en klaar.

Nu de wok startklaar is voor het gerecht dat ik wilde maken, Salt & Pepper Fish, kan ik meteen beginnen. Schrik niet van de lijst ingrediënten, want de kruidenmix kun je van tevoren al in een kommetje doen. Ook de groente moet grof gesneden worden, en is daardoor snel gedaan. Het samenstellen van de kruidenmix en de vis coaten is het meeste werk. Daarna gooi je alles bij elkaar in de wok, en is het gerecht binnen no time klaar. Als je dit maakt, kun je beter de rijstkoker aan zetten voordat je gaat snijden, want dan zijn beide gerechten tegelijk klaar. Binnenkort de gerechten met de tahoe met eieren, silken tofu en nog meer lekkers 😉.
Die kleine knapperds zijn Milou en Cas. (Haha, die grote in de toko is óók een Cas)
De rode zwam op de foto’s blijkt de rode kelkzwam te zijn. Ik moest het ook even opzoeken.
Comments