top of page
  • Monique Jansen

Zuurkool en Thaise Kip met noten

Bijgewerkt op: 30 okt. 2023


Nee, niet op één bord, maar dat stond op het menu deze week. Want deze week ging het alle kanten op wat kokkerellen betreft. Ik geef je het recept van de Thaise Kip met cashewnoten. Ik greep mis met de cashewnoten, maar had nog een zakje gemengde, ongebrande noten in de lade. Die heb ik eerst geroosterd en daarna in het recept gebruikt. Cashewnoten zijn romiger van smaak, maar op deze manier was het ook heerlijk. Het is een niet al te moeilijk recept en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Hier in huis wordt wat pittiger gegeten dan in de meeste huishoudens, dus ik heb er wat extra rawit bij gedaan. De ingrediënten kun je bij een Toko kopen. Ik heb een foto bij het recept gevoegd, zodat je zeker weet dat je de juiste potjes en flesje koopt. Dit gerecht kost meer tijd in de voorbereiding, maar het roerbakken en samenstellen is weer zo gepiept.

Maar ook Zuurkool stond deze week op het menu te maken. Ik hou van zuurkool! Niet zoals ik het wel eens bij Hollanders heb gegeten, gewoon opgewarmd of als ovenschotel met aardappelpuree en rozijnen of ananas, maar lang gesudderd met vlees, gerookt spek en rookworst. Ik heb het recept uit Oostenrijk. Daar staat het in de winter altijd op de kaart, vaak met een Grillhaxe of Eisbein. Na een dag op de piste of een drukjacht is zo’n maaltijd altijd van harte welkom.

Ik schreef vorige week al dat Jan aan het roken was. Nu had ik van hem een stuk gerookt spek van wildzwijn en zelfgemaakte rookworst van wildzwijn gekregen. Omdat hij zelf zuurkool ging maken, kreeg ik natuurlijk ook trek in zuurkool. Ik maak die alleen niet zelf, maar koop die bij de groenteman. Ik moet er wel voor zorgen dat ik een dagje ‘thuis’ ben, want het pruttelt een paar uur op het fornuis en soms moet er weer wat toegevoegd worden. Tussendoor kan ik de honden uitlaten, maar uren wegblijven gaat niet.

Jan had dit wildzwijn zelf geschoten in hun jachtveld in Duitsland. Wilde zwijnen laten zich vooral ’s nachts zien. Daarom zit je vaak midden in de nacht aan op deze dieren. Maar ook op drukjachten kun je ze tegenkomen, zoals ik had bij de laatste drukjacht in Duitsland. Grofwild is een verzamelnaam voor grote hoefdieren zoals onder andere edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Bij de jacht op grofwild gebruik je een kogelbuks. Bij kleinwild, dat zijn onder andere hazen, duiven en fazanten, gebruik je een hagelgeweer. Bij grofwild richt je op het blad van het stuk wild, zodat je hart en longen raakt, waardoor het dier door zowel de kogel als de shockwerking snel uitgeschakeld wordt. Ook beschadig je hiermee zo min mogelijk wildbraad. Als jager kijk je al goed voor het schot hoe het stuk beweegt en zich gedraagt. Als het stuk ligt, moet het zo snel mogelijk ontweid worden. Dat betekent dat de ingewanden er zo snel mogelijk uitgehaald moeten worden.

Op die manier blijft het wildbraad van goede kwaliteit. Daar kijk je meteen (hiervoor volg je een aparte opleiding tot Gekwalificeerd Persoon) of de ingewanden van het geschoten wild geen afwijkingen vertonen. De ingewanden laat je achter in het bos als voedsel voor de dieren. Vaak wordt de lever (van een dier dat niet ouder is dan 2 jaar) nog meegenomen om ook te nuttigen. Als er ook geen afwijkingen gevonden worden aan het karkas, kan het wild ‘in de handel’ worden gebracht, ofwel genuttigd worden. Bij wildzwijnen komt daar eerst echter nog een onderzoek bij, namelijk het laten controleren op ASP (Afrikaanse VarkensPest) en een trichinen-onderzoek. Dan wordt er een stuk spierweefsel van het middenrif en van een voorloper gesneden en opgestuurd voor laboratoriumonderzoek. Trichinella is een parasiet waar mensen ernstig ziek van kunnen worden, en zelfs dodelijk kan zijn. Binnen 3 dagen heb je de uitslag van het onderzoek binnen. Als er geen gekkigheid is aangetroffen, mag het wild de voedselketen in. Bij het geschoten wildzwijn van Jan was alles in orde, vandaar dat ik hiermee de heerlijke zuurkool heb kunnen maken. Wil je meer over de jacht weten? Kijk dan eens op https://dejacht.nl/smaak/ Of wil je weten waar je wild kunt kopen of kunt eten? Kijk dan op https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart/79 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page