Stoof van ree
- Monique Jansen
- 3 uur geleden
- 3 minuten om te lezen

Als je nog een paar mooie reebillen in de vriezer hebt, gekregen van een jachtvriend uit Drenthe, kun je daar natuurlijk een heerlijke stoof van maken. En dat recept staat vanaf nu online, mijn Stoof van Ree. Een stoof maken is geen hogere wiskunde, je moet er alleen de tijd voor hebben, want er moet meermaals, verdeeld over meerdere uren, even in de pan geroerd worden. Een stoof is vaak ook een ‘hufterproof’ en zeer vergevingsgezind recept. Je moet je wel aan een paar basisregels houden. Gebruik ingrediënten die op kamertemperatuur zijn, geef het de tijd om zachtjes te stoven, en roer soms even in de pan tegen het aanbranden op de bodem. Als je je om dat laatste heel erg zorgen maakt, kun je de pan ook in de oven schuiven en op 130 graden laten stoven. (Maar ook dan raad ik je aan zeker een paar keer om te scheppen.) De basis van dit recept heb ik van Arco, daar heb ik onlangs zo heerlijk gegeten en om het recept gevraagd. Als je niet aan ree kunt komen, of het te duur vindt (want ik schrik me steeds een hoedje als ik de kiloprijzen van wild zie…), gebruik dan stooflappen van rund. Niet dat vlees op het moment überhaupt goedkoop is, maar het is wel goedkoper dan wild.

Ik heb heel wat gekookt deze week, maar veelal recepten uit de oude doos. De mosselsoep is weer voorbij gekomen, omdat ik veel mosselen over had. Tja, 4 kilo is ook een beetje overdreven voor 1 persoon…😉. De Snelle nasi goreng, natuurlijk met gebakken eitjes er bovenop, mijn Makkelijke curry en de Tomatensoep die hier thuis het liefst gegeten wordt. Ik heb de laatste paar weken ook heel erg trek in gevulde koeken (de zelfgemaakte dan, kopen is zo gedaan, maar haalt het niet bij de koeken die je zelf maakt!). Daar moet je iets meer tijd en rust voor hebben, en dat is de afgelopen weken nog niet gelukt. Maar binnen nu en twee weken zal ik mij daar, mijzelf kennende, weer aan wagen en tijd voor maken. Ik heb de amandelen voor het Amandelspijs al in huis, de bloem, suiker en roomboter heb ik standaard in huis.

Voor Wodkawoensdag had ik een Mandarijnentaart gemaakt. Toen ik in Duitsland was, kon je die bij een restaurant als dessert bestellen, maar toen paste dat er niet meer bij. Ik zag in de supermarkt daar een kant-en-klare-bakmix en heb die meegenomen om eens te proberen. Dat was geen tegenvaller! Ik ga deze binnenkort nog een keer maken, maar dan zelf het recept maken zoals ik denk dat het klopt. Als het recept dan goed is (dat betekent dat ik het maak, en dan weer dingen die beter kunnen, aanpas totdat het naar mijn zin is), ik het zal delen.
Onze Soof is de 11e december 11 jaar geworden! Als ik terug kijk naar foto’s van haar van vroeger, zie ik wel dat ze er echt als een dame op leeftijd uit begint te zien. Haar vacht is donkerder en minder ruig en minder pluizig geworden, ze begint een beetje grijs in haar vacht op haar kop te krijgen en ze krijgt een beetje een blauwe waas op haar ogen. Ze wordt een beetje (Oost Indisch) doof. Ze slaapt meer dan vroeger, en als ze dan diep ligt te slapen, snurkt ze als een bootwerker. Ook laat ze (vaker) ongegeneerd stinkwinden, het liefst naast je in de werkkamer. Als die een kleur hadden, kleurde de werkkamer gifgroen… Maar ze is nog steeds even lief!!
Jan, veel beterschap! 💐
.jpg)





















































heerlijk al je recepten 🤗 heb rillette van het haas gemaakt maar zie nu weer zulke lekkere recepten voorbij komen kan voorlopig weer vooruit😘