top of page

Tomatensoep

De lievelingssoep hier in huis

Tomatensoep

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

30

gemiddelde waardering 1 uit 5

Ongeveer 4 liter

2 kg trostomaten

5 gedroogde chilipepers

3 uien

4 tenen knoflook

3 laurierblaadjes

Scheutje olijfolie

4-6 kippenbouillonblokjes (naar smaak)

500 gram h.o.h. gehakt

Bosje koriander

1 ei

Zout/peper en een beetje paneermeel

Was en snijd de tomaten in grove stukken, snijd de uien en de knoflook ook in grove stukken. Doe een scheutje  olijfolie in een grote soeppan, en doe daar de laurierblaadjes en de chilipepers bij. Laat even bakken. Bak vervolgens de uien en de knoflook glazig, terwijl je het een beetje omschept. Dan de tomaten erbij, en die even mee laten bakken.


Doe ongeveer 1,5 tot 2 liter water en ook de bouillonblokjes in de pan en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt het vuur zachter, deksel op de pan en het geheel 30 minuten laten pruttelen.


Meng in een kom het gehakt met zout, peper, fijngesneden koriander, ei en wat paneermeel. Draai hier balletjes van. Vul een pan met water en breng het aan de kook. Kook in een paar minuten de gehaktballetjes gaar. (Als ze gaar zijn, gaan ze drijven.)


Als de soep 30 minuten heeft gekookt, de laurierblaadjes eruit vissen en de soep met de staafmixer pureren. Eventueel met zout en peper of een extra bouillonblokje op smaak brengen. Je zou de soep ook nog kunnen zeven, maar dat hoeft niet.


Schep met een schuimspaan de gehaktballetjes uit het kookwater en doe deze bij de soep.

* Rundergehakt kan ook voor de balletjes, maar dat is veel droger.

*Je kunt i.p.v. koriander voor de gehaktballetjes ook peterselie gebruiken, ik weet dat koriander niet voor iedereen even lekker is... 😉

* Ik krijg van een jachtmaat en zijn vrouw altijd hele mooie grote laurierbladeren die zij uit hun tuin oogsten. Dat zijn de leukste cadeautjes om te krijgen. Ik heb een grote glazen pot gekocht om deze in te bewaren, al pronkend op mijn kookeiland. Steeds als ik een laurierblad pak, moet ik aan hen denken.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page