top of page
  • Monique Jansen

Rillette van Fazant

Bijgewerkt op: 21 nov. 2023


Als je zulke mooie fazanten hebt geschoten, moet je daar natuurlijk een mooi gerecht van maken. Ik had de fazanten geplukt en in panklare stukken eerst laten besterven (dat komt de kwaliteit van het vlees ten goede) in de koelkast. Ik had nog twee fazanten in de vriezer. Die waren in zijn geheel verpakt. Eerst dacht ik die fazanten in de oven te bereiden, met een vulling en met spek bekleed, zodat het vlees niet te veel uit zou drogen. Maar toen bedacht ik dat ik geen rillette meer in de koelkast had, en rillette is (zeker met de komende feestdagen) een ideaal cadeautje om te geven of om zelf te nuttigen als hapje bij een borrel of hapje voorafgaand aan een compleet diner. Vandaar dat het Rillette van Fazant is geworden. Mocht je nu zelf geen fazanten schieten, dan kun je rond deze tijd (het jachtseizoen is geopend) bij een betere poelier fazant kopen. Koop dan vooral vlees met botten, want van alleen borstvlees kun je geen goede rillette maken. Dat vlees is te droog en heeft geen bot. Botten en vet geven smaak!

Nu was het sowieso een week met leuke dingen. Paardrijden was weer ontzettend leuk. Ik mocht op Theo(dorus) rijden, mijn lievelingspaard. En ik had hem zo goed aan het been, dat hij alles deed wat ik met mijn hulpen vroeg. Hij was helemaal bezweet na dat uurtje rijden. Helaas heb ik hem daarna niet zelf kunnen verzorgen, omdat hij zich nog een uurtje mocht uitsloven. Maar wat ik een beetje uit mijn ooghoek vanuit de kantine kon zien, heeft hij er zich met een ‘Jantje- van-Leiden’ van af gemaakt. Wij zaten aan een heerlijke luchtige vanille-chocolade-taart met een heerlijke 43 na te genieten.


Vrijdag heb ik met jongste zoon heerlijk in Utrecht bij een visrestaurantje gegeten. Dat had ik nog tegoed voor mijn verjaardag. Ik had al zitten speuren naar restaurantjes hier in de stad, maar de kaarten vielen mij een beetje tegen.

Er zat geen menukaart bij waarvan ik dacht ‘daar heb ik echt trek in!’. Na even wat zoekwerk online, kwam ik dit leuke restaurantje, Sea Salt Saloon, in Utrecht tegen, met een hele leuke kaart met allerlei kleine hapjes en ook nog eens normale prijzen. Helaas werken zij in weekenden met een tijdslot, maar dat was geen probleem, wij waren beiden moe en wilden het toch niet te laat maken. Heerlijke oesters, sardientjes, gamba's Ceviche en ga zo maar door. Achteraf had ik daar best nog een uur kunnen zitten en allerlei lekkere hapjes kunnen bestellen, maar nu ga ik er gewoon binnenkort nog een keer naartoe!


Ik heb veel in de keuken gestaan, manlief is afgelopen zondag 50 geworden en zo’n bijzondere leeftijd moet natuurlijk met dierbaren gevierd worden. Ruim een half jaar geleden al met vrienden afgesproken dat zij manlief mee zouden nemen op zaterdag.

Dan zouden zij hier rond etenstijd arriveren, de partners al in huis zijn, en zouden we met z’n allen hier eten en blijven borrelen, zodat we om 0.00 uur de champagne konden openen en op de geboortedag van manlief konden proosten. Waar manlief normaal gesproken niet in de agenda kijkt, deed hij dit nu natuurlijk wel en… hij voelde al nattigheid. Maar dat was gelukkig alleen voor het gedeelte overdag, dat we hier in de avond met z’n allen zouden dineren, had hij pas bij thuiskomst in de gaten.

Ik had een leuk menu samengesteld, en heb gelukkig ook aan een paar foto’s maken gedacht, zodat ik deze recepten eindelijk met jou kan delen binnenkort. Dit zijn ideale gerechtjes voor feestelijke gelegenheden, en zeker ook voor de Kerstdagen. Ik zal die binnenkort dus online zetten. Het was een week met een lach en een traan, omdat we ook afscheid hebben moeten nemen van een dierbare. En zo gaat het leven maar door, terwijl de jouwe soms even ‘stilstaat’.

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page