top of page

Rillette van fazant

Een lekker smeersel van wild

Rillette van fazant

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

240

gemiddelde waardering 1 uit 5

10 potjes rillette

2 – 2 ½  kilo fazanten (liefst met botten, alleen de borsten is veel te droog)

2- 2 ½  kilo speklappen

2 potjes ganzenvet of eendenvet

8 takjes tijm

Klein handje salieblaadjes

3 blaadjes laurier

1 ui, gesnipperd

8 teentjes knoflook, schoongemaakt

5 jeneverbessen, gekneusd

1 ruime theelepel colorozozout per kilo vlees (tegen het verkleuren)

1 ruime theelepel versgemalen peper per kilo vlees

250 gram reuzel

Snijd de fazanten in panklare stukken en de speklappen in stukken van ongeveer 5 bij 5 cm. Dit hoeft niet netjes. Neem een ruime pan met een dikke bodem en braad hierin de speklappen iets aan in een paar lepels van het ganzen/eendenvet. Zodra deze vet beginnen af te geven kunnen de stukken fazant, de ui en de knoflook erbij. Braad deze even mee aan. Doe vervolgens de potjes ganzenvet erbij. Dan het zout, alle kruiden en specerijen in de pan toevoegen. Temper het vuur zodat het heel licht pruttelt. Laat dit vervolgens minstens 6-8 uur pruttelen, hoe langer hoe lekkerder.


Vis de botten, laurier, takjes van de tijm, de salie en jeneverbessen (als je de laatste 2 kunt vinden, anders is het ook geen ramp!) Gebruik een magneet voor het verwijderen van een eventuele hagelkorrel. Laat afkoelen.


Neem een ruime kom en schep hierin het vlees. Laat het gesmolten vet in de pan en bewaar. Neem een mixer en mix het vlees en het vet los. Gebruik geen blender, anders wordt de rillette een papje, en je wilt juist de structuur! Schep er vet uit de pan bij voor de juiste smeuïge structuur. Proef nog even of de rillette op smaak is, straks kun je niet meer toevoegen! Voeg eventueel nog wat zout en versgemalen peper toe.


Neem (weck-)potten en vul deze met de rillette. Druk goed aan en maak aan de bovenkant zo plat en glad mogelijk.  Maak de randen schoon en vetvrij. Neem een steelpan en laat de reuzel smelten. Schenk dit in de potjes. Laat het reuzel stollen en sluit de potjes. Zorg ervoor dat het vet sowieso de rillette afdekt! Bewaar de potjes in de koelkast.


Voor gebruik de reuzel eraf scheppen, maar wel op kamertemperatuur eten.
· In de koelkast kun je dit weken bewaren, maar eenmaal aangebroken, zul je het binnen 2-3 dagen op moeten eten. (Ook geen straf...)

· In de koelkast kun je dit wel een meerdere weken bewaren. Voor gebruik het reuzel eraf scheppen. Wel op kamertemperatuur eten. Een aangebroken potje kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast.

· Ik maak dit in grote hoeveelheden, als je dan toch een pan maakt, dan maar meteen veel.

· Je kunt dit met eigenlijk elk soort vlees wel maken. Zo heb ik het ganzenvlees ook al eens vervangen voor vlees van een ree, een zwijn, een hert, maar ook haas.

· Dit is een heel vergevingsgezind recept, je kunt spelen met de ingrediënten en (soorten) kruiden en specerijen.

· Als hapje bij een borrel of als hapje voorgaand aan het diner. (Lekker met een toastje, stokbroodje en een cornichon.)

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page