top of page
  • Monique Jansen

Moerasweer

Bijgewerkt op: 6 dec. 2021


Zo noemde manlief het toen we samen in de auto midden in de polder reden. Het was waterkoud en grauw. Door een soort nevel kon je de knotwilgen verderop in het weiland slecht zien, het leek wel of deze geen “benen” hadden. Ik kan slecht tegen zulke korte, donkere en grauwe dagen. En het is nòg erger als het dan ook nog eens gaat regenen. Dan ontbreekt bij mij de energie en de zin om iets te doen. Dan kruip ik het liefst op de bank met een dekentje en de haard aan. Het is ook net of dat erger wordt naarmate ik ouder word. Bijna al het blad is van de bomen, ook de grote sequoia bij ons in de tuin heeft nu voor de derde keer geruid en is helemaal kaal. Dat wordt weer aanharken en bladeren en naalden opvegen van de week. De tuinvogels hebben het nu ook weer moeilijker om aan voedsel te komen. Ik heb nu een nieuwe (de vorige waren niet meer open te krijgen) voerhanger gekocht, en sinds vandaag zitten de meesjes, musjes en roodborstjes daar te peuzelen. Mooi om dat te zien vanuit de serre. De pinda’s die ik bij het houten voederhuisje had gedaan, zijn binnen no-time opgegeten door de kauwtjes, eksters en de Vlaamse gaaien. Daar moet ik even iets anders op verzinnen, want die eten hun buikjes al rond genoeg bij het kippenvoer van mijn meiden (die overigens door de korte dagen ook geen eitje meer leggen).

Het is ‘zuurkool-weer’, rode kool, aardappelpuree en zware kost. Ik was van de week bij de poelier, en daar lagen de Poussins en de eendenborsten (tamme met zo’n lekkere vetlaag) in de vitrine. Die heb ik meegenomen. Gisteren hebben we de Poussin gegeten met zuurkool, vandaag de eendenborst met een saus van sinaasappel en wat cognac met frieten. Maar daar heb ik nog geen foto van, dus krijg je vandaag het recept van een heerlijk Stoofpotje van vis. Die hebben we van de week ook gegeten. Het is een licht gerecht en binnen een half uur staat het op tafel. Ideaal als je even licht wilt tafelen in deze tijd van voldoende zware kost, en ook omdat het snel klaar is en met een opgebakken aardappel of gewoon een goed stuk stokbrood niet al te veel tijd vergt na een drukke dag.

Jongste zoon en ik moesten beiden nog in de stad zijn, en we besloten samen te gaan en er meteen een leuke lunch aan vast te kleven. De horeca heeft het zwaar doordat ze om 17.00 uur de deuren moeten sluiten, en kunnen nu eigenlijk alleen een “Dunch” presenteren. Het werd Bistro Lokaal dit keer. Zij hebben heerlijke zelf gerookte zalm. Als je de salade besteld, komt de zalm in een stolp met extra rook aan tafel, prachtig (en heerlijk!). Wij hadden iets meer trek, en zijn voor de zalm op een broodje gegaan. Een fotootje maken is nog wel okay, maar als ik er meer wil maken, wordt zoonlief altijd een beetje anti… Dat is ook wel te zien op de foto’s 😉 Maar we hebben een hele gezellige lunch gehad, hij ging daarna zijn dingen doen en ik daardoor kon een paar mooie cadeautjes scoren voor onder de kerstboom zonder dat hij er met zijn grote neus bij stond. Fijne zondag nog, met wat kookinspiratie, met een dekentje op de bank en de haard aan!43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page