top of page
  • Monique Jansen

Wild op de kaart


Vanaf 1 mei hebben veel jagers de kriebels, dan begint de jacht op de reebokken. Ook hier in de polder zijn er steeds meer reeën te spotten. Toen ik vorig jaar oktober mee ging op de ganzen en nietsvermoedend naar mijn hutje liep, zag ik opeens in mijn ooghoek iets hazelbruins opstaan en wegrennen, en hup, zo over een hek springen en er vandoor gaan. Het was een ree. Mijn dag kon niet meer stuk, of er nu wel of geen ganzen meer over zouden vliegen. Ik had wel gehoord dat er hier reeën in de buurt rond liepen, maar er nog niet eentje gezien. Nu zijn de aantallen hier in de buurt ook weer niet zoals in Drenthe bij mijn jachtvriend, maar er komen er wel steeds meer. In 2020 zijn er zelfs 6 wildaanrijdingen geweest in onze WBE. Reeën mogen alleen met een ontheffing geschoten worden.


Een aantal redenen dat er reeën geschoten worden zijn:


* Bij te hoge aantallen zal er schade komen aan land- en tuinbouw, maar ook bosontwikkeling.

* Als de geslachtsverhouding buiten de perken is. Een goede verhouding is (bokken tot geiten) 1:1 tot 1:1 ½. Als men dit onvoldoende reguleert, kan dit snel uit de hand lopen.

* Bij te hoge aantallen in een bepaald gebied, verhoogt dat de kans op ziektes en parasieten. Zowel voor de reeën zelf, als voor andere herten- of éénhoevige diersoorten (bijvoorbeeld mond- en klauwzeer en Blauwtong).

* Het voorkomen van verkeersongelukken.Nu was Cas hier vorige week en hebben wij gezellig kunnen kokkerellen. Zoon Melvin had een bok kunnen bemachtigen en Cas had het vlees meegenomen om er iets lekkers van te maken. Dat werden twee soorten terrines. Omdat er vlees ‘over’ was van de voorbouten, hebben wij daar een Zomerse ragout van ree van gemaakt. Omdat ik witte wijn heb gebruikt en maar een paar specerijen, kan deze ragout prima in de lente/zomer gegeten worden. Bij rode wijn heb je toch een ‘donkere’ smaak, terwijl de ragout nu mooi ‘licht’ was.

Nu snap ik dat je je afvraagt hoe je aan zo’n bout of aan reevlees kunt komen. Vaak kun je dit wel bestellen via de slager of poelier. De KNJV (Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging) heeft op haar site de pagina 'Wild op de kaart'. Hier kun je aanbieders van wild (dat kunnen jagers, winkels, maar ook restaurants zijn) vinden bij jou in de buurt.


Mocht je dus een keer duurzaam Nederlands wild dat een goed leven heeft gehad willen kopen of eten, dan raad ik je aan eens op deze pagina te gaan kijken waar je daarvoor terecht kunt. Vandaag het recept van de Zomerse Ragout van ree. Ik zeg, genieten maar!


(En Franz, alvast van harte gefeliciteerd!)


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page