top of page
  • Monique Jansen

WBE-brede ganzendag met een feestelijk tintje

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2022


Met onze Wildbeheereenheid Lopikerwaard hebben wij afgelopen zaterdag onze wbe-brede ganzendag gehouden. Dat betekent dat zoveel mogelijk jachthouders in de Lopikerwaard aan schadebestrijding doen, zodat er zoveel mogelijk (met name de grauwe-) ganzen die voor veel schade zorgen en waar er veel te veel van zijn, gedood worden. Als er over de gehele Lopikerwaard jagers zitten die zich hiervoor inzetten, heb je veel bewegingen en ben je succesvoller dan dat je met een kleine groep op een jachtperceel bezig bent. Omdat wij door Corona al twee jaar geen nieuwjaarsreceptie hebben kunnen organiseren, had de activiteitencommissie besloten deze dag een extra feestelijk tintje te geven met na de jacht de jachthoorn blazers die iedereen welkom zouden heten, het veerwild ‘dood zouden blazen’, uit respect voor wat er geschoten was, een gezellige barbecue met sateetjes van gans en de loterij die wij normaal gesproken bij de nieuwjaarsreceptie hebben met leuke prijzen.

Het beloofde een prachtige dag te worden, in de ochtend fris maar zon, zon en nog eens zon! Het was in de ochtend inderdaad erg fris, het vroor en de autoruiten moesten ijsvrij gemaakt worden. Met de auto gaan wij, nadat wij koffie hebben gedronken op locatie, naar het jachtveld en lopen het laatste stuk naar de posten. Het ijs ligt op de sloten en op de 'dras-plas’-velden. Soof heeft er zin in! Er vliegen genoeg ganzen en we horen ze ook overal om ons heen. We gaan naar onze posten en terwijl ik mijn spullen pak, wordt er een schot gelost. Soof is de enige hond die mee is in ons gezelschap, dus zij moet alle apporten doen. Ze gaat mee naar de slootkant en moet meteen het koude water in. Als ze hier weer uitkomt, is ze (natuurlijk) nat. Maar omdat de zon net opgekomen is, en dat het koudste moment van de dag is, heeft ze het daarna koud. Ze is aan het bibberen en klappertanden, en intussen is het water in haar vacht in ijs veranderd.

Gelukkig heeft ze al snel weer werk te verrichten, er worden ganzen geschoten en die mag zij allemaal ophalen. Het is echt koud, mijn broek die aan de onderkant nat geworden was toen ik naar mijn post liep, is ook helemaal bevroren. De zon wint snel aan kracht en zo warmen we allemaal weer wat op. De ochtend is prachtig en iedereen heeft buit. Daarna gaan we naar de locatie waar alle jagers zich verzamelen. Soof wordt droog gemaakt, krijgt haar badjas aan en de banaantjes die zij zo lekker vindt. Daar wordt het tableau gelegd, Jachthoorn geblazen (dat ging bij mij gelukkig beter dan ik had verwacht) en hadden we de barbecue. Ook de loterij is een groot succes. Het was sowieso fijn om na twee jaar weer bij elkaar te kunnen zijn. Degenen die dat willen, krijgen een of meerdere ganzen mee om daar iets lekkers van te maken. Alle ganzen die geschoten zijn worden allemaal benut.

Ik had donderdag met een vriendin afgesproken. Ik had haar al een half jaar niet gezien. Haar zoontje heeft vakantie, en hij vond het wel gezellig mee te gaan voor een lunch. Op de weg terug ben ik even langs de slager gereden en hij had hele mooie ossenstaarten in de vitrine liggen. Die heb ik gekocht en de pan staat nu te pruttelen met Ossobuco, jum! Het hele huis geurt naar dit comfortfood. Van de week had ik Indiase Butterchicken, een Indiaas gerecht, gemaakt. Lekker met een stuk brood of rijst. Een ideaal gerecht om in de avond te maken en de volgende dag op te warmen als je weinig tijd hebt om die dag zelf te koken. Ik had veel vergaderingen en weinig tijd, dus laat thuiskomen en alleen nog de Butterchicken op te warmen en de rijstkoker z’n werk te laten doen is dan zeer welkom. Als je over hebt, kun je dit ook goed invriezen.

Van de hazen die ik in de vriezer had liggen, heb ik van de week nog een rillette gemaakt. Ik heb met de magneet nog 3 hagelkorrels uit het vlees kunnen vissen, en heb zo een aantal kiezen ‘gered’. Nu heb ik in de vriezer weer wat meer ruimte voor de ganzenborsten. Komende week heb ik weer veel vergaderingen, ik moet nog even kijken hoe ik hier, wat avondeten betreft, een mouw aan ga passen. Ik had extra ossenstaart gekocht en denk dat ik daar een lekkere paddenstoelensoep van ga maken. Dat is ook alweer lang geleden dat wij die gegeten hebben. Mooie zondagavond nog, en een hele mooie week!


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page