top of page
  • Monique Jansen

Vlammen!

Bijgewerkt op: 18 sep. 2020


Jaaaaa! Hij stond al 4 weken klaar om voor de eerste keer gebruikt te gaan worden, onze Barbacoa. En nu was het dan eindelijk zover! Genoeg mensen met etenstijd thuis, geen regen voorspeld en de tomahawks tijdig uit de vriezer gehaald. Nog even navraag gedaan bij mijn buurman (die helemaal 'om' is met zijn BGE) over temperatuur voor de Barbacoa en de kerntemperatuur van het vlees. Hij is intussen tenslotte geoefend grillmaster;-) Die Tomahawks zien er misschien klein uit, maar deze wegen ruim anderhalve kilo per stuk! Ik had deze meegenomen van mijn slager Rietveld. Ik voel me een soort Wilma van de Flintstones als ik het vlees bestel...haha.

Hier heb ik ook onze Barbacoa besteld. De slager rookt weer de reebouten van het ree dat ik heb kunnen schieten. Zij hebben ook zo'n mooie droogkast in de winkel, met mooie stukken dry aged vlees... Hebberig word ik in deze winkel, ze hebben zulk mooi vlees van hun eigen koeien, Rietvelder Runderen!


Ik heb wel samen met een vriend een BGE-workshop gevolgd voordat ik overstag gegaan ben een Kamado aan te schaffen. Maar voor de zekerheid nog maar even een paar filmpjes bekeken over hoe deze aan te steken. Kind kan de was doen, maar je wilt niet dat je zo'n mooi stuk vlees verpest door een onnodige fout. De wokkels tussen het houtskool en ... de fik erin! Na een kwartiertje sluit ik het deksel, de Barbacoa komt op temperatuur en ik reguleer deze door te spelen met de zuurstoftoevoer en het klepje bovenin. Zodra de temperatuur die ik wil bereikt is, leg ik de Tomahawks op het rooster. Zo blijven ze ruim anderhalf uur op de Kamado totdat er een kerntemperatuur van rond de 45-49 graden is. Ik neem het vlees van het rooster en laat het rusten onder wat alufolie. De bijgerechten gaan intussen in de oven, eerst een Aardappelgratin en een Tomatentaartje met Kruidenkaas. Maar die laatste moet minder lang, dus die gaat 20 minuten later in de oven.


Ik maak ondertussen de Panzanella ( Italiaanse broodsalade) klaar van het stokbrood dat over was van het weekend. Na een half uurtje stook ik de temperatuur van de Kamado op tot 230 graden. Het vlees gaat nog even terug op de Kamado, even om en om schroeien. Ik maak nog even een groene saus, Chimichurri Dat is altijd lekker met rood vlees en het is in een paar minuutjes gemaakt. Het vlees laat ik weer nog een paar minuutjes rusten voordat ik het aansnijd. Ondertussen zijn de bijgerechten uit de oven ook klaar, en heeft de Panzanella het kwartiertje kunnen rusten zodat de smaken hebben kunnen mengen in de koelkast. We kunnen aan tafel. Het vlees is perfect, mooi rosé van binnen en een heerlijke rokerige smaak! Ik ben trots op mezelf, alles is gelukt en super lekker!!!

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page