top of page
  • Monique Jansen

Twee (Kerst-) recepten vandaag


Het duurt niet al te lang meer, en dan is het alweer Kerst. De meesten zijn al een beetje aan het bedenken wat zij zullen gaan serveren. Op Eerste Kerstdag zullen wij met de schoonfamilie bij een restaurant gaan eten, Tweede Kerstdag eten wij met het gezin en de vriendin van oudste zoon thuis. Hij heeft dan een paar drukke weken achter de rug. Ik heb hem gevraagd wat hij wilde doen; Samen kokkerellen of gourmetten. Ik krijg daar binnenkort antwoord op. Gourmetten is natuurlijk veel gemakkelijker wat tijd en voorbereidingen betreft, maar samen met oudste zoon kokkerellen is natuurlijk veel leuker!

Nu kregen wij gisteren vrienden te eten. Het voordeel is, dat ik daardoor een aantal recepten klaar heb kunnen maken en meteen de ontbrekende foto’s kan maken. Het nadeel is, dat als gerechten klaar zijn, ik zo snel mogelijk aan tafel wil. Daardoor zouden sommige foto’s ‘beter’ of ‘mooier’ kunnen. Maar hee, het gaat uiteindelijk om de smaak, en (vind ik) minder om hoe het smoelt. Ik ben meer van de pannen op tafel, voor vrienden wil ik het nog wel even overscheppen in een schaal, maar dat iedereen (lekker bourgondisch) zelf kan opscheppen.

Ik had een leuk menu in elkaar geflanst. Een paar kleine hapjes vooraf, waaronder een Bladerdeeg Dennenboom . Die kun je van tevoren klaarmaken, alleen net voordat je deze in de oven schuift bestrijken met wat ei/boter en wat sesamzaadjes en zout erover strooien, en klaar is Kees. Ik kwam nog een ‘vergeten groente’ (letterlijk, een hele knolselderij die 'zijn beste tijd' gehad had) tegen in de groentelade van de koelkast, daar heb ik een Knolselderijsoepje van gemaakt (maar dan zonder spek of croutons). Wel maar een klein beetje van geserveerd, want er stond nog meer op het menu. Ik heb het in een espressokopje gedaan, beetje truffelolie erin en zo hadden we nog een kleine tussen gang voordat we het volgende gerecht hadden, een Paté van eend. Die zal ik binnenkort online zetten. Als hoofdgerecht had ik een Hachee van haas gemaakt, geserveerd in een bladerdeegbakje. Dit is een bewerkt basisrecept dat ik van Restaurant De Foyer uit Callantsoog had gekregen. Daarnaast een Aardappelpuree en wat rode kool met appeltjes. Die laatste kwam gewoon uit een pakje, die is lekkerder dan dat ik die zelf maak. Je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken, en als de smaak beter is dan dat je het zelf maakt, is het geen keuze!

Als dessert had ik een Kaneelappeltjes-Panna cotta (ook dit recept komt binnenkort online). Natuurlijk mag de kaasplank niet ontbreken. Ik heb daar sowieso altijd twee kazen op die absoluut niet mogen ontbreken; De Époisse en de Roquefort (liefst de Papillon). Daar doe ik dan nog één of twee kazen bij die wat minder heftig zijn wat smaak betreft. Vaak doe ik de kaasplank pas na het zoete dessert. Vrienden blijven vaak plakken (wat ik eigenlijk ook wel verwacht), en natafelen met wat kaas en een wijntje is wel zo gezellig.

Het was zó gezellig, dat we al een tijdje aan het keuvelen waren zonder dat er een hapje op tafel stond. En wat is er nu lekkerder na zo’n avond tafelen dan hapjes uit de frituurpan… Ik heb daarom nog even de frituurpan aangezet en nog wat Vlammetjes, Bitterballen, Chili-cheese en Frikandelletjes op tafel gezet. Maar daarna is iedereen wel tonnetjerond naar huis of naar boven gegaan. Wat was het weer een feest!

Mocht je vrienden of familie hebben uitgenodigd om met de Feestdagen te komen eten; Maak dan de receptjes die ik in dit blog heb gezet klaar. Die zijn van tevoren te bereiden (behalve de aardappelpuree, maar die kun je wel goed voorbereiden) en hoef je alleen nog in de oven te schuiven of de hachee op te warmen. Zo heb je op de avond zelf geen (kook-)stress en kun je je lekker bezig houden met je gasten.

Vandaag is Soof 8 jaar geworden. Dat hebben de hondjes gevierd met een lekkere kluif! En ook is het Ymke’s verjaardag, van harte gefeliciteerd lieve Ym!!57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page