top of page
  • Monique Jansen

Training


Waterkoud was het de afgelopen dagen, en ook echt moerasweer, BLEH! Ik ben begonnen met kleine beetjes mijn huis weer op orde te krijgen. Dit keer waren een aantal keukenlades aan de beurt. Daar kwam ik nog een paar ‘vergeten schatten’ tegen. Het bandje dat Soof om had als pup, tandendoosjes van de jongens en ik weet niet hoeveel reserve-fietssleutels van fietsen die allang weg zijn. Ik had dinsdagavond nog een dadeltaartje gemaakt. Gelukkig wilden de dames van Wodka Woensdag wel proefkonijn zijn. Ik heb behoorlijk in een basisrecept zitten rommelen, maar de smaak was echt goed! Alleen de hoeveelheden voor het deeg nog even aanpassen, want nu was de bodem net te dik en had ik zoveel over van het deeg (daar had ik dan wel weer koekjes van gemaakt), dat ik hier echt wel de helft minder van kan opschrijven wat hoeveelheden betreft. Op dinsdag nog mijn jachtakte verlengd. Daar zag ik op de weg terug naar de auto een tekst op een deur van het politiebureau. Ik vond het wel een grappige tekst, helemaal op die plek.

Vandaag fijn paard gereden met de dames en we proberen nu een afspraak te maken om samen te kaasfonduen. Ik heb er zin in! Daarna heb ik de hondjes uitgelaten en mij snel omgekleed om naar een extra hondentraining te gaan. Ik wilde met Fien extra trainen, haar ‘leren’ voorstaan (dat zit al in de hond gefokt), maar haar dat anders aanleren zodat ze er niet als een dolle op af springt. Ook wilde ik haar een commando leren dat zij weet dat ze mag opstoten. Ook wilde ik nog een keer oefenen met een sleep. Dat kan dan eventueel gebruikt worden voor een nazoek. Duitse staande honden zijn ‘allrounders’. Die kunnen apporteren, voorstaan, maar zijn ook prima geschikt voor een nazoek. Nu doe ik dit niet omdat ik allerlei proeven met haar wil gaan lopen, maar alleen om een betere werkhond van haar te maken. Los van het feit dat ze erg leergierig is, en het gewoon hartstikke leuk is om met je hondje samen te werken. Helemaal als je ziet dat ze, dat wat je haar wilt leren, heel snel oppikt. Trots ben ik op haar!

Ik was al een tijdje op zoek naar een extra training, en heb aan Jacqueline (zij geeft mij al wintertraining en afgelopen zomer de zomertraining, samen met haar dochter Kyra) gevraagd of zij daar tijd en zin in zou hebben. Gelukkig had ze beide, en vandaag was de eerste les. Eerst kreeg ik een rondje ‘kinderboerderij’… Haha, Jacqueline is net zo gek op dieren als ik. Paardjes, schaapjes, geiten, ganzen en kippen liepen er rond, de hondjes waren thuis! En ze hebben allemaal (op de kippen na, dat zijn er nu te veel) namen. Ze vertelt over de verschillende karakters en ik geniet intussen met volle teugen, het is allemaal zo herkenbaar. Dan laten we Fien even rennen in een afgezet stuk. Daarna moet Fien even in de auto, zodat wij aan de andere kant van de weg een sleep kunnen trekken met een konijn.

Als we terug komen, krijgt Fien een lange lijn (je weet immers niet of ze achter de ganzen of de schaapjes aan gaat) en hebben we een vlerk van een gans aan een stuk touw aan een vishengel vastgemaakt. Op die manier leren wij dat Fien niet achter de vlerk aan moet rennen en proberen te pakken, maar er langzaam naar toe moet lopen en vervolgens moet blijven (voor-)staan. Als ze dat doet, nadat ze een beetje uitgeraasd was, beloon ik haar en mag zij uiteindelijk de vlerk pakken. Ze heeft snel in de gaten hoe het werkt, dat slimme hondje!

Daarna gaan we met Fien naar het sleepspoor, en hier pakt ze al snel het spoor op. Als ze even de ‘weg kwijt’ is, blijf ik staan, haal haar even iets naar mij toe en pakt ze het spoor alweer snel op met haar neus. Ze werkt het hele spoor uit. Aan het einde mag ze een neergelegde dummy pakken, maar dat ruikt anders dan het spoor dat zij heeft gevolgd.

Haar neus heeft iets anders opgepikt, een paar meter verderop. Het is een fazantenhen, die opvliegt als Fien in de buurt komt. Jacqueline staat klaar met snoepjes, dat heeft zij haar eigen hondjes aangeleerd. Iets opstoten dat opvliegt betekent een snoepje bij de baas halen. Dat wil ik Fien ook gaan leren, wat een goede tip. Fien heeft het ontzettend goed gedaan! Volgende week hebben we weer afgesproken, ik heb er ontzettend veel zin in!


Zoals beloofd vandaag het recept van de Lamsschouder uit de oven. Het is echt bijna geen werk om deze voor te bereiden, de oven doet de rest. Ik had nu zelfs aardappeltjes onder de bout gedaan, dus alleen nog een salade maken en het avondeten was gereed.31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page