top of page
  • Monique Jansen

Stemmen!

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2021

Het was wel een opgave om dat brede stembiljet weer

opgevouwen te krijgen... en ik ben niet zo handig met zulke kaarten. Moest meteen terug denken aan de tijd dat er nog geen Tomtom's of Google-maps waren, en je daadwerkelijk de weg moest uitstippelen op zo'n grote kaart... en dat terug vouwen ging toen ook al niet van een leien dakje. Ik had weinig tijd en geen zin om te koken, en omdat we voor 21.00 sowieso weer terug wilden zijn, heb ik maar een gemakkelijk en snel-klaar gerecht gemaakt, de Snelle noedels. Weinig snijwerk, snel klaar en toch gezond en smaakvol.


Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Als je een hele theelepel chilipoeder te spannend vindt, doe je een halve. Je kunt er altijd nog wat bij doen, en anders met de garnering wat extra rode pepers toevoegen.


Op Instagram had iemand gereageerd op een foto van de fazant in de veren met 'Zo wreed, al dat dierenleed...' Ik moest denken aan een hazenjacht van 2 jaar geleden, toen gilde iemand vanaf het fietspad naast het weiland 'Die kun je ook bij de supermarkt kopen, hoor!' ("Ja, die groeien aan bomen al in plastic verpakt...") Het liefst wil ik hen vertellen wat je als jager allemaal doet om de biotoop van de dieren in je veld zo goed mogelijk te organiseren en te verbeteren door bijvoorbeeld wildakkers en bloemrijke randen langs weilanden en akkers aan te leggen (uiteraard in overleg met de boer), eendenbroedkorven plaatsen en wild-tellingen in het voorjaar. Dat de 5 wildsoorten die bejaagd worden in het jachtseizoen, en dat is maar een paar maanden per jaar, beheer is. Op deze manier houdt de jager de aantallen in balans. Zelfs als er op de eenden en de fazanten gejaagd mag worden, zegt de jachthouder vaak dat liever alleen de woerden en de hanen geschoten mogen worden. De bever, die bijna uitgestorven was, is nu in groten getale terug. Geweldig! Maar het zijn er nu bijna 3500 en die getallen zorgen weer voor problemen, waar wij als bewoners weer overlast van ondervinden. De bever in deze aantallen zorgt voor tonnen schade aan dijken en ondergraaft funderingen. Beverdammen hebben hier en daar wateroverlast tot gevolg. Natuurlijk is het fijn dat de bever het goed doet, maar alles moet wel in balans zijn. Daardoor worden er nu weer bevers 'uit' gehaald, omdat er op sommige plekken te veel zijn. Denk aan de wolf, ook schitterend dat deze diersoort het zo goed doet in Europa. Maar je zult maar een kudde schapen hebben die door de wolf wordt gedood. Nederland is gemaakt, een gemaakt landschap, en zolang er balans is in aantallen kunnen we met elkaar en naast elkaar leven. Ik eet graag vlees, en niet van de kilo-knaller-slager. Als ik buit heb, eet ik het vlees, of zorg ik ervoor dat iemand anders het vlees gebruikt. Voor mij is de cirkel op deze manier rond. En samen met mijn hondje in het veld, er is niets leuker dan dat. Maar ja, ik denk dat ik het goed doe, en degene die anti-jacht is, zal dat ook van zichzelf denken. Het is vaak dat iets dat onbekend is, onbemind is. Respect voor elkaar en balans zijn denk ik de sleutelwoorden. Zo, dat is van mijn hart. Nu ga ik de verkiezingsuitslagen kijken. Fijne avond allemaal!


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page