top of page
  • Monique Jansen

Schrikken


Ik heb laatst geschreven over het borstonderzoek dat ik heb ondergaan. Daar kwam gelukkig geen gekkigheid uit. Maar als je vriendin belt en vertelt dat zij een knobbeltje in haar borst heeft, gaan alle alarmbellen rinkelen. Natuurlijk probeer je je groot te houden, positief te zijn en niet aan haar te laten merken dat je je ernstig zorgen maakt, maar zo voelt het van binnen helemaal niet. Eerst het onderzoek afwachten, want het is misschien wel gewoon een vetbultje ofzo… toch?

Niets is minder waar. Het is wel slecht nieuws en foute boel. Er komt een nieuw onderzoek en vier dagen later pas de uitslag met een daaraan klevend behandelplan. Dit zijn voor mij al lange dagen met gepieker, laat staan voor haar, haar man en haar zoon. En zij hebben het al zo voor hun kiezen gehad de afgelopen maanden. Het is niet zo dat ik er de hele dag mee bezig ben, maar het sluimert wel de hele dag op de achtergrond en wint op en af aan ruimte.

Ik ken mijn vriendin al lang, volgend jaar vieren wij dat wij al 30 jaar vriendinnen zijn. We zien of spreken elkaar soms weken niet, maar altijd als er een van ons belt is het goed en hebben wij te weinig tijd voor alle verhalen, hoe lang we ook bij elkaar zijn of elkaar aan de telefoon hebben. Wij delen dezelfde (galgen-)humor, en dat sleept ons samen door donkere dagen. Ik zei nog tegen haar dat dit vaak “een ander” overkomt… Waarop zij antwoordde: “Graag gedaan, nu ben ik die ander”. Een lach met dan weer een traan. Maar hoofdzaak is: We weten dat wij er altijd voor elkaar zijn. Want ‘er zijn’ is vaak al voldoende. Ik voel me nu machteloos, omdat ik niets voor haar kan doen, alleen maar ‘er zijn’.

Gelukkig weten wij van elkaar dat wij aan de bel kunnen trekken als ‘er zijn’, in welke vorm dan ook, nodig is. Nu moet het nieuws ook bij haar nog landen. Maar hier gaan wij doorheen komen!Ik geef je een gemakkelijk recept vandaag, een recept dat verwarmt, omarmt en ook nog eens hufterproof is, Stoof van kippendijen. Als je dit een dag van tevoren maakt, smaakt het zelfs nog beter. Een recept dat je de avond voordat je de dag daarna een drukke dag hebt in elkaar flanst. Opwarmen en een goed stuk stokbrood erbij, en je bent klaar. De foto’s konden beter, maar doen niets af van de smaak van het gerecht.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page