top of page

Roti Kukus


Ja, dat recept had ik je beloofd vandaag te geven. En wat is het een goed recept! Ik heb een stoompan moeten lenen, zo’n mooie ‘Indo-pan’. Elke Indo van mijn leeftijd zal een klein sprongetje maken als ze naar de foto kijken, want als deze pan op het vuur staat met een theedoek op het deksel, dan zit er iets lekkers in! Roti kukus is een Indonesische gestoomde cake. Is het aller lekkerst wanneer deze net uit de pan komt. Een dikke laag roomboter er op en genieten maar bij een kop thee.

De volgende dag is deze nog steeds lekker, maar heb ik altijd het idee dat het de roomboter ‘nodig’ heeft. Geen probleem natuurlijk, roomboter maakt alles lekker(der)! Mijn moeder maakte deze vroeger niet vaak met chocolade, maar wel met een beetje kleurstof, groen of rood, voor een mooi gemarmerd effect, of met een klein scheutje pandan-pasta en een paar pandanbladeren in de stoompan.


Ik train met Fien bij Jacqueline, de grote vriendin van Fien. Zodra Fien haar ziet, begint ze te janken en te kwispelen van plezier. Dat is zo leuk om te zien. Nu is de man van Jacqueline, Jan, ook een kokkereller. Hij kookt graag, rookt graag en rommelt aardig aan in zowel de tuin met eigen kweek als in de keuken. Zo heb ik al kunnen genieten van allerlei drankjes, gerookt wild, worstjes van zijn en afgelopen donderdag nog van een heerlijke sambal. Ik had de avond ervoor trek in KFC.

Daarom had ik maar kipkluifjes uit de vriezer gehaald. Mijn frituurolie was ‘op z’n end’, ik had er de laatste keer nog Emping in gebakken, dus nog één keer gebruiken voor de kipkluifjes voordat ik de olie zou gaan vervangen. Kwam die sambal even mooi uit! Toen ik die middag thuis kwam, heb ik meteen de frituurpan aangezet en de kluifjes gefrituurd. Potje van de Sambal van Jan erbij en smullen maar! En smullen was het! Er zitten Madame Jeanette pepers in, die geven de sambal een lekkere smaak, lijkt een beetje op Rotisambal, maar dan nog lekkerder.


Toen ik het recept vroeg, zei hij dat hij mijn Spicy hotsauce als basis had gebruikt en daarin had zitten rommelen, hoe leuk is dat! Ik heb hem zijn recept gevraagd en ook of ik het mocht plaatsen. Dus hierbij het recept van de Sambal van Jan! Om eerlijk te zijn vind ik deze nóg lekkerder dan de Spicy hotsauce, dus maak ‘m een keer.

Ik had nog een mooi stuk buikspek in de vriezer, die had ik meteen met de kipkluifjes uit gehaald. Daar heb ik lekker Knapperig buikspek van gemaakt. Ook hierop is de Sambal van Jan heerlijk. Je hoort het al, ik ben groot fan, en heb meteen vandaag de sambal zelf gemaakt.

Mooi met de honden kunnen wandelen afgelopen dagen, hoewel het op sommige dagen wel heel erg nat was. Maar wel weer mooie plaatjes van paddenstoelen kunnen maken. Gelukkig was het niet koud en heb ik een goede regenjas. Verder was het goed weer om een film te kijken en een beetje op Insta te scrollen, daar heb ik nog een paar grappige plaatjes van bijgevoegd.

Carla vierde afgelopen zaterdag haar geboortedag, groot feest! Carla kijkt altijd mijn blog na op verschrijvingen, daar ben ik heel erg blij mee. Van harte Carla, dat er nog vele jaren in goede gezondheid mogen volgen!!76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page