top of page
  • Monique Jansen

Overwinning

Bijgewerkt op: 6 apr. 2023


Na mijn succes bij mijn F3 dressuurproef had Hellen, de manege-eigenaresse, gevraagd of ik een ander paard aandurfde. Ik had aangegeven dat ik dat wel zou moeten kunnen, helemaal nu mijn zelfvertrouwen zo’n opkikker had gekregen van de behaalde oranje rozet en de dagprijs-beker. Vorige week had ik nog mijn filmpjes teruggekeken waar ik op Theo mijn proef rijd. Gekeken waar ik verbeterpunten had, gelet op mijn houding- en zit. In de ochtend ging ik toch enigszins zenuwachtig naar de manege. Ik herinner mij dit nog van toen ik tiener was, de zenuwen door je lijf ‘op wie je moest’ terwijl je met je vinger de lijst pony’s afging en jouw naam achter een leuke (of stomme) pony zag staan. Ik stond gewoon nog op Theo ingedeeld op de lijst. Helemaal goed natuurlijk. Maar vanmorgen, toen ik er minder op berekend was (en ook minder mee bezig was geweest in mijn koppie) en ik nakeek op wie ik mocht rijden deze ochtend, stond mijn naam achter Fiona. Even schakelen. Maja mocht gezellig op Theo, en ik op Fiona, de buurvrouw van Theo. Als ik Theo uit zijn stal haalde, stormde Fiona altijd als een soort PMS-bitch op Theo af. Oren in haar nek en woest op het ijzeren hekwerk bijtend. Omdat Theo al uit zijn stal was en in de gang stond, kon ik Fiona zonder gedoe uit haar stal krijgen. Braaf liet ze mij haar halster om doen en liep ze met me mee haar stal uit.

Ik kon haar rustig poetsen, maar merkte wel dat ze een erg ‘frisse’ indruk maakte. Toen ik haar had gepoetst, haar hoeven had gekrabd en haar zonder problemen had kunnen opzadelen en haar hoofdstel om had kunnen doen was het tijd om naar de bak te gaan. In de gang wilde zij al sneller gaan dan ik, en in de buurt van de pony’s die bij de ingang van de bak hun stal hebben, ging ze lelijk doen met haar oren in haar nek. Ook de kliko die, zoals altijd, in de hoek van de bak staat, was opeens erg spannend. Ik probeerde te ‘blijven ademen’, want paarden voelen feilloos de gemoedstoestand van mensen aan. Eenmaal opgestegen, was ze braaf. Ik moest wel erg wennen aan haar gang. Ze is een stukje groter dan Theo en beweegt heel anders. Haar stappen zijn ruimer en als je een beetje been geeft, reageert zij meteen.

Aan het begin van de les gaf Hellen goede tips om vooral ontspannen op het paard te zitten en op haar manier van bewegen te letten. De ruiters moesten goed de hoeken inrijden en op de lange zijden de pas vergroten. Ik heb echt lekker gereden, en heb ook complimenten gekregen dat het zo goed ging. Met name omdat ik zoveel zekerder ben geworden en op mijn houding en zit heb kunnen ‘oefenen’ met Theo, maar ook beter ben gaan rijden, was het helemaal goed om met Fiona deze les te hebben gereden. Carla heeft nog een foto gemaakt van Fiona en mij samen. Dat was nog best gedoe, want haar paard vond dat hij alle aandacht had verdient. Het was vanmorgen weer een overwinning voor mezelf. En het is ook goed, want binnenkort gaan we met Wodkawoensdag een buitenrit maken, en ook dan rijd je op een onbekend paardje.

Ik had de taart waarvan ik vandaag het recept online heb gezet, de Pecannoten-vijgentaart vorige week al meegenomen naar Wodkawoensdag. Maar toen was het beter om allerlei Paasreceptjes online te zetten. De dames waren proefkonijn en de taart viel erg in de smaak, met name omdat deze helemaal niet heel erg zoet, maar ook niet heel erg zwaar is. Ik had nog een stukje apart kunnen houden voor Jacqueline, want van haar had ik die schattige mini-eitjes gekregen van haar krielkippen. Die eitjes zijn een stuk kleiner dan de eieren die mijn Brahma en krielkip leggen, maar haar kippetjes zijn dan ook kleiner in formaat. Heb jij trouwens ook zo genoten van het heerlijke zonnetje? Het fluitenkruid-groen kwam al op, maar nu zitten er bij sommige struikjes ook al bloemetjes aan! Ik moet dan altijd aan jachtvriend Gert denken, hij noemt fluitenkruid ‘kikkerbloemen’. Ik zal hem even een berichtje sturen, dat de kikkerbloemen eindelijk weer bloeien. Maar in de avond koelt het nog wel erg snel af, dat merkte ik helemaal met de eerste hondentraining gisteravond. Maar daardoor wel weer een mooie foto van de maan kunnen maken. Ik wens je een mooie (zonnige) dag, en alvast mooie Paasdagen!44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page