top of page
  • Monique Jansen

Op de valreep


Hoewel ik de laatste keer al had geschreven dat de jacht op het haas tot en met 31 december geopend is, is er nu hier in de omgeving een jachtverbod. Er is vogelgriep geconstateerd bij een pluimvee-bedrijf en alle dieren zijn helaas geruimd. Om veerwild niet te laten schrikken en zo min mogelijk vliegbewegingen te hebben, is de jacht stilgelegd. Ik heb dus kennelijk op de valreep 2 mooie hazen kunnen bemachtigen. Beide had ik geslacht en panklaar gemaakt. Van één haas heb ik rillette van haas gemaakt, van de ander een overheerlijke hazenpeper. Rillette is een 'smeersel' van vlees. Je kunt het als voorafje (lekker met een cornichon) eten met een beetje aangemaakte salade of bijvoorbeeld op een toastje of een stukje stokbrood bij een wijntje als een hapje. Haas heeft een 'donkere', uitgesproken wildsmaak.


Rillette maken is echt eenvoudig. Je snijd een aantal ingrediënten, doet alles in de goede volgorde in een pan en laat het (terwijl je soms even doorroert) 6 tot 8 uur op een heel laag vuur pruttelen. Het recept is erg vergevingsgezind en je kunt ook met kruiden en specerijen variëren met dat wat je lekker vindt of waarvan je denkt dat het een lekkere combinatie is. 'Hufterproof' dus! Ik heb het als kind in Frankrijk voor het eerst gegeten. Lekker met Frans stokbrood (maar nog geen wijntje erbij;-)) en een cornichon van het merk Maille. Ik raad dit merk ook aan om bij de rillette te eten. De Hollandse merken zijn vaak net een beetje te zoet. Ik heb nu weer 12 potjes gevuld met hazenrillette, en kan ook weer een paar vrienden blij maken met een potje. Een strik er omheen en je hebt een mooi cadeau om te kunnen geven.


Daar ben ik trots op: Zelf (met goed gezelschap) je wild bemachtigen, slachten, panklaar maken, bereiden, en zelf en ook anderen laten genieten van de buit. In het Corona-jaar waren er helaas al veel beperkingen, maar nu voor hier in de omtrek de jacht ook geen doorgang meer kan hebben (en dat midden in het jachtseizoen) vind ik best zuur, maar er zijn erger dingen. Nu maar hopen dat er geen andere ziektes zullen uitbreken. De gedupeerde pluimveehouder wens ik veel sterkte!


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page