top of page
  • Monique Jansen

Nu een bisque en later bitterballen


Okay, dit is even andere koek na de gevulde koeken van de vorige keer. (Die koeken hebben het geen 24 uur overleefd. Intussen nieuwe amandelspijs gemaakt, dus binnenkort kan ik gaan bakken voor de vrienden die ik had beloofd gevulde koeken te kunnen laten proeven...) Een snelle bisque van gamba's. Deze kun je vast op je lijstje voor het Kerstdiner zetten. Een luxe soep die je zo mooi kunt pimpen als je zelf wilt. En nóg leuker: Als je een beetje extra maakt, kun je dat weer gebruiken voor overheerlijke garnalenbitterballen! Die zal ik komend weekend op de site zetten.


De gamba's schoonmaken is wel een klein karweitje, eerst de kop, dan de schaal in het midden en dan de staart er af trekken, en natuurlijk het darmkanaaltje verwijderen. Maar de schalen en koppen geven zoveel smaak, dat is het allemaal waard. De rest is 'peanuts'.


Ik had al een goed recept voor garnalenbitterballen. Maar toen ik een paar maanden geleden met Boudewijn in Brussel was, stonden de garnalenbitterballen bij veel restaurants op de kaart als voorafje. Bij één restaurant heb ik garnalenbitterballen gegeten die lekkerder waren dan mijn recept. De kleur van de ragout was een soort oranje-roze, dat kan alleen maar geweest zijn, omdat er een bisque van garnalen was gebruikt in plaats van visbouillon. Bij navraag bleek dat ook zo te zijn. Eenmaal thuis heb ik dat in gedachten gehouden, maar nu pas gemaakt. Je moet er wel tijd en zin in hebben om iets te maken. In bitterballen gaat ook wel weer wat tijd zitten, maar ook dat is het dubbel en dwars waard.

Ik heb de bisque gemaakt als soepje, maar ook wat extra gemaakt, zodat ik voldoende zou hebben om de ragout voor de garnalenbitterballen te maken. En: De bitterballen zijn inderdaad nóg lekkerder als je een bisque gebruikt in plaats van visbouillon. Vrijdag bij de borrel hebben we de bitterballen en een ander probeersel van wat ik samen met manlief en vrienden tijdens een weekend Malaga heb gegeten. Dat probeersel is nu nog in de proef-fase, maar het juiste recept zit er aan te komen!31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page