top of page
  • Monique Jansen

Mooie dingen


Het was weer een hele drukke week, met gelukkig veel hoogte- , maar helaas ook een aantal dieptepunten. Die dieptepunten vreten helaas een hoop (negatieve) energie, maar gelukkig heb ik genoeg mooie dingen beleefd om positieve energie van te krijgen. Dit is één klein (letterlijk!) hoogtepunt... De voordeur van Stadskabouter Frans. Hij woont in de Franse steeg. Ik ben meestal wel 1 keer per week voor boodschappen in de stad. Omdat ik er nu eens op tijd aan dacht, ben ik eindelijk eens bij hem aangewaaid. Helaas was Frans niet thuis. Door naar de bakker voor gebakjes (een jarige thuis!), Branderij Joost voor lekkere versgebrande noten, poelier Van Bemmel voor Franse stinkkaasjes en Indo-spulletjes en naar de Truffel voor de nootmuskaat-truffels (en zo....). Dit klinkt een beetje als reclame, en dat is het ook. Wil je mooie en goede producten, dan moet je gewoon je inkopen doen bij de kleine ondernemers! Ik heb voor mijn jachtmaat Franz en zijn vrouw ook een doosje truffels meegenomen. Daar waai ik van de week nog even aan. Normaal gesproken ben ik niet zo van de nootmuskaat, maar in deze truffels is het echt zalig. Bij nootmuskaat moest ik altijd aan mijn oma denken... Slap gekookte boontjes met daarop een grote wolk nootmuskaat uit een potje... jak! Maar tegenwoordig denk ik aan de subtiele vleug in de truffels, gelukkig!


Garnalenbitterballen stond in de agenda om te maken voor onze Corona-Vrijdagmiddagborrel. Wat bereidingstijd heb ik wat 'overdreven', omdat de bisque een verhaal apart is, maar de ragout ook de tijd moet krijgen om goed af te kunnen koelen in de koelkast. Logisch, anders kun je er geen ballen van draaien. Ik maak daarom de dag voordat ik de bitterballen wil eten alvast de ragout. De dag zelf draai ik de ballen en paneer deze. Dan hoef ik alleen nog maar de frituurpan aan te zetten en de garnalenbitterballen te frituren. (Wat ik 'over' heb, doe ik ongefrituurd in een bakje in de vriezer.) Ik geef de bitterballen een lekker krokant jasje, doordat ik in plaats van paneermeel Panko (Japans paneermeel) gebruik.

Ik maak er dan een Kimchi-mayonaise bij. Dat is zo leuk om te maken, binnen 1 minuutje heb je alle ingrediënten tot een mooie mayonaise gedraaid. Die past ook mooi bij de garnalenbitterballen, maar ook bij een ander hapje dat ik had gemaakt voor onze vrijdagmiddagborrel, ik weet nog niet hoe ik die ga noemen, maar ook dat recept komt binnenkort online.


Deze week ook mijn eerste hazenjacht van het jaar gehad. Bijna was ook deze niet doorgegaan, maar gelukkig werden vanaf woensdag de Corona-maatregelen ietwat versoepeld waardoor er met 4 personen gejaagd kon worden. Met 4 personen een hazenjacht, terwijl in 'normale' tijden er met zeker 30 man gedreven en gejaagd wordt. Dan is het één groot feest, iedereen aan de koffie met wat lekkers, de plannen doorgenomen, drijvers die de weilanden afstruinen, jagers op hun posten. De jacht wordt dan vaak afgesloten met een goede lunch of een heerlijke warme maaltijd. De jacht op het haas is van 15 oktober tot en met 31 december. De jachthouder weet, door meermaals per jaar tellingen te doen en zich heel vaak in zijn jachtgebied te begeven, hoeveel hazen er ongeveer in zijn jachtveld lopen. Aan de hand hiervan weet hij ook hoeveel er geschoten moeten/mogen worden om een gezonde hazenstand te hebben. Hier in de polder zijn heel veel hazen, maar in bijvoorbeeld Drenthe weer niet. Hazen drukken zich bij gevaar of rennen al snel weg als je op een paar honderd meter afstand bent. Hazen zijn mooi! Ik heb 2 hazen geschoten en beide heb ik intussen panklaar gemaakt. Ik ga daar een lekkere hazenpeper en rillete van maken. Het was een mooie dag in de polder. Niet te koud, maar 10 minuutjes miezerregen gehad, verder droog weer met wel een stevige wind. Iedereen had buit. Vervolgens heerlijk aan de erwtensoep met belegd roggebrood gezeten. Ik heb nog een doos met schitterende goudrenetten gekregen. Zulke mooie had ik nog nooit gezien, en ze ruiken heerlijk. Dat wordt een appeltaart! Soof heeft haar best gedaan die dag. Zij heeft als beloning natuurlijk haar banaantje en een lekkere kluif gekregen. Omdat ze wel door een paar moddersloten had gezwommen, heb ik haar lekker in bad gestopt en kreeg ze daarna haar badjas aan. Zo'n dag is ontzettend intensief voor haar, en ze is dan ook snel in slaap gesukkeld. Trots op het werk van mijn hondje!


59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page