top of page
  • Monique Jansen

Mooie dagen


Van deze lucht heb ik vanmorgen mogen genieten. Wat een mooi licht! Vorige week was mijn kaak nog dik en gevoelig, en daardoor had ik de jachten waar ik voor uitgenodigd was, afgezegd. Maar voor beide dagen ben ik deze week alsnog uitgenodigd. En wat hebben Soof en ik genoten! Gisteren was het bewolkt, maar goed ganzenweer. Met de lucht van vandaag, dacht ik dat het zonniger zou worden dan voorspeld, maar 'morgenrood, water in de sloot' gaat bijna altijd op. Het jachtseizoen is voorbij. Als je nu jagers hoort schieten, is dat voor schadebestrijding. Met name de grauwe gans geeft veel schade aan weilanden van boeren. Ze vertrappen het gras, poepen elke 6 minuten en 4 ganzen vreten net zoveel gras als 1 volwassen koe! Vooral de eerste snede gras is voor de boer en zijn koeien heel erg belangrijk. Deze eerste snede wordt rond mei gemaaid en zit boordevol eiwit. Je begrijpt dat de koeien geen gras eten vol ganzenpoep. De schade die vorig jaar aan boeren is uitgekeerd voor schade is een behoorlijk bedrag: 20 miljoen euro. En dat bedrag is lager dat dan de daadwerkelijke schade.


Wat zo mooi is aan jagen, is dat je (onder andere) zoveel verschillende mensen met verschillende beroepen tegenkomt. Dit keer kon ik ook bij een paar lammetjes kijken. Deze zijn al een weekje of 6-8. De jongere lammetjes zaten in de schuur. En wat zijn ze nieuwsgierig. De mooie zonsopgangen die je ziet, hoe mooi de polder is, in alle jaargetijden, samen met je hondje die graag voor je werkt. En ja, het is soms ook echt afzien... Heel vroeg je bed uit, door de mist naar afgelegen plekken rijden, in regen en wind midden in de polder zitten, ook met vrieskou. Het is geen hobby, maar een levensstijl. Vandaag en gister hadden we een mooi tableau. Van schot tot bord. Ik heb de ganzen meegenomen en geslacht. Binnenkort ga ik de borsten roken, maar komend weekend nog niet, dan is er veel regen voorspeld.


Eenmaal thuis is soep altijd welkom. Dit keer een Uiensoep, lekker met croutons en gesmolten kaas! De soep was al gemaakt, die hoefde ik alleen maar op te warmen. De croutons heb ik gemaakt van oud stokbrood en heel even in de koekenpan geroosterd. Geraspte kaas er over heen en dan hup, onder de grill. Jum!


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page