top of page
  • Monique Jansen

Mooi-weer-borreltijd!

Bijgewerkt op: 5 jun. 2023


Vandaag twee receptjes, want het weer is er naar om in de tuin te genieten van een hapje en een drankje. Volgens overlevering werd de cocktail Piña Colada in 1954 bedacht door een barman in de Caribe Hilton San Juan. Het is dan ook de nationale drank van Puerto Rico. Ik heb dit drankje zo ontzettend veel gedronken tijdens onze rondreis op Cuba en ben sindsdien groot fan. Thuis hebben we deze meermaals op verschillende manieren klaar gemaakt, maar zoals het in mijn Romige Piña Colada staat, vinden wij deze het lekkerst (en minder ‘zwaar/vet’ doordat ik kokoswater gebruik in plaats van kokosmelk), hoewel die op Cuba nóg lekkerder was. Bij zo’n lekker drankje hoort natuurlijk een lekker hapje, en daarvoor heb ik een Thais hapje gemaakt, de Thaise Kieuw Krob. Een gebakken wontonvelletje met een kip-, garnalen- en shiitake-vulling. Nu het eindelijk weer prachtig weer is, en je in de tuin kunt genieten, kan ik beide echt aanraden. Dat hebben wij namelijk ook gedaan!

Verder ben ik bij het Repair Café geweest. Mijn strijkijzer met stoomgenerator was stuk gegaan. Ik strijk best veel, niet alleen jurkjes, bloesjes en overhemden, maar ook beddengoed wordt hier gestreken. Ik gebruik geen kraanwater, maar Robijn strijkwater. Wasgoed ruikt dan extra lekker. Voor mij is het een echt luxe-moment om onder een ‘vers’ gestreken en lekker geurend dekbedovertrek te liggen. Dat geeft me echt een hotelgevoel.

Enfin, mijn strijkijzer… Die gaf geen stoom meer. Een nieuwe kopen is zó gedaan, maar ik wilde kijken of deze ook te repareren was. Online gezocht waar ik de mijne kon laten repareren, maar dat was ver weg. Benzine- of verzendkosten alleen al zouden het een hele dure reparatie maken. Ik had wel een keer een stukje in het Lokale Sufferdje gelezen dat er een Repair Café in mijn stad was. Online gezocht, en inderdaad; Elke eerste zaterdag van de maand kun je daar met een defect apparaat terecht om te kijken of deze nog gerepareerd kon worden. Op een prachtige locatie van TechnoHub, een opleidingslocatie voor techniek. TechnoHUB is het hele jaar open voor iedereen die meer wil weten over techniek. Zij organiseren open dagen, techniekmiddagen en andere workshops voor iedereen die nieuwsgierig is naar de nieuwste technieken. Maar op de eerste zaterdag van de maand komen vrijwilligers van het Repair Café zich inzetten om mensen met een apparaat met opstartproblemen te helpen om het weer aan de praat te krijgen.

Bij binnenkomst geef je aan om wat voor apparaat het gaat en wat er stuk is. Dan krijg je een nummer mee dat correspondeert met de bon die is ingevuld en kun je plaats nemen in de gang en wachten op je beurt. De vrijwilligers hebben vaak (logisch) een technische achtergrond en een eigen expertise. De één is beter in klein huishoudelijke apparatuur, de ander beter in bladblazers. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook kleding laten repareren door iemand die weer veel verstand heeft van naaien en naaimachines. Het is gezellig druk en terwijl ik zit te wachten wordt er gezellig gekletst in de wachtruimte. Dan wordt mijn nummer genoemd.

Ik was al een maand eerder geweest met mijn strijkijzer, maar toen kwamen 'we' erachter dat er twee onderdelen besteld moest worden. De te bestellen onderdelen had ik doorgekregen van van Rick, 'mijn' vrijwilliger. Die onderdelen had ik in de tussentijd ontvangen, dus nu konden we kijken of het strijkijzer gerepareerd kon worden. Terwijl Rick het strijkijzer repareerde, serveerde zijn leuke dochter koffie uit. Omdat hij de vorige keer het strijkijzer al een keer uit elkaar had gehaald, was het nu een 'koekie' (voor hem dan). De onderdelen werden vervangen en daarna getest of het strijkijzer werkte. En ja hoor, het is gelukt! Mijn fijne strijkijzer werkt weer! Nu zag ik een donatie-blikje staan, maar wie heeft er tegenwoordig nog contant geld bij zich? Gelukkig zag ik online dat je ook geld kunt doneren. Repair Café International is een non-profitorganisatie zonder structurele subsidie van de overheid of andere partijen. Om hun werk te kunnen doen, zijn zij afhankelijk van donaties. Ik ben meteen donateur geworden, want zo’n goed initiatief steun ik graag. Wie wil er nu geen toekomst zonder onnodig afval? Kijk eens op de site van Repair Café, daar kun je er eentje bij jou in de buurt vinden, maar staan ook handige tips en trucs zodat je eerst zelf kunt kijken of je een apparaat weer aan de praat kunt krijgen. Ik ben groot fan!


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page