top of page
  • Monique Jansen

Met dank aan Melvin

Bijgewerkt op: 24 mei 2021


Eindelijk zouden Cas en ik weer eens gaan kokkerellen. Ik kon ook eindelijk het eerste cadeautje geven voor zijn aanstaande kleindochter, haar allereerste jachtsokjes, om samen mee het jachtveld te gaan verkennen. Van tevoren hadden we al een beetje gekeken wat wij wilden gaan bereiden en werd gekeken welk (deel van welk) beestje wij nodig zouden hebben. Ik had nog 3 fazanten in de vriezer liggen waar ik wel mee wilde gaan experimenteren, hij had nog een mooie reebok die zoon Melvin zaterdag had geschoten in hun jachtveld. Wij werden het eens: Het zouden 2 soorten terrines van ree, gevulde fazant en een saus voor bij de fazant worden.


Aan het einde van de ochtend arriveerden Cas en DSL Donnah. Eerst even kletsen met een kop koffie en daarna het plan van aanpak besproken. Wij zouden eerst de terrines maken, en zodra die in de oven zouden staan, lunchen. Na de lunch de voorbereidingen voor de saus en de gevulde fazanten maken. Het liep een beetje anders, omdat er van de voorbouten van het ree nog vlees ‘over’ was. Daarvan hebben we een ragout gemaakt. De botten hebben we in een pan met water en wat ui en laurier gezet en een bouillon van gemaakt.


Daarna hadden we heel even tijd, en zijn we met de auto langs de gebieden gereden waar ik vaak wordt uitgenodigd om te komen jagen. Cas noemde het nog ‘Hazenland’, en dat is het! Waar in zijn jachtveld met name reeën lopen, zo struikel je hier in de polders over de hazen. Hij heeft genoten van alle weggetjes dwars door de polder. Ook hebben we nog een korte stop gehad bij Het Beloken Land waar een eendenkooi is. (Daar vertel ik in een later blog meer over.) Eenmaal terug gauw de vulling voor de fazanten afgemaakt, de fazanten gevuld en in de oven geschoven. Het dessert ook alvast in de oven gedaan en begonnen aan de saus voor het dessert en de saus voor bij het hoofdgerecht. Ik was een beetje bang dat fazant, ook al zou deze gevuld zijn en er een dikke laag vetspek op gelegd worden, droog zou zijn, vandaar de saus. Ik wilde nog een paar aubergines grillen als voorgerecht, maar dat zou echt te veel geweest zijn. Het werd een gerookte ganzenborst en een paar kaasstengels voor bij het aperitief.


Die saus maken is echt gaaf! Je moet er wel de tijd voor nemen, omdat deze tot een derde in moet koken, maar je flambeert de cognac in de pan en dat vind ik altijd spectaculair! Ik ben natuurlijk vergeten foto’s te maken, maar zodra ik die heb, zal ik die bij het recept erbij plaatsen. Als groente hadden we asperges in witte wijn en roomboter met wat oude kaas bestrooid. Het was allemaal zalig, ik kan niet anders zeggen. De fazant was niet droog, maar wel erg lekker met de saus. Het is altijd een beetje spannend als ik weer iets uitprobeer, maar als het dan lukt, ben ik helemaal blij. Ik zal spoedig alle recepten online zetten, maar ik heb nu maar tijd voor eentje; De Terrine van ree met hazelnoot, peterselie, groene peperkorrels en lavendel.


De lavendel maakte het een beetje spannend, omdat de smaak snel overheersend is. Maar hier was de hoeveelheid precies goed en kwam het helemaal tot zijn recht. Als dessert hadden we een sticky toffee pudding met saus en een bolletje vanilleijs… Om het nog even ‘dicht te smeren’. Nog een kop koffie, maar een stukje fudge erbij werd door iedereen overgeslagen. Wat was het weer een heerlijke kokkereldag. Er is weinig leuker dan met en voor goed gezelschap te koken. En helemaal als het allemaal gelukt is! Met koken voor vrienden laat je zien hoeveel zij voor je betekenen, je geeft jouw liefde op een bord.57 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page