top of page
  • Monique Jansen

Lustrumfeesten


Onze WBE bestaat 32 jaar, maar pas dit jaar hebben wij ons Lustrumfeest kunnen vieren. Er is gekozen om dat in twee dagen te doen. De eerste dag werd een Netwerkbijeenkomst, de tweede dag ons Ledenfeest. De Netwerkbijeenkomst had de insteek om met alle partijen die betrokken zijn bij lokaal faunabeheer op een positieve manier samen te brengen om samen te werken voor de komende jaren. Denk hierbij aan samenwerking tussen de Utrechtse WBE’s, LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie), gemeenten, politieke partijen, Hoogheemraadschap, ANV Lopikerwaard (Agrarische Natuurvereniging), Recreatieschap, beide Jagersverenigingen en FBE Utrecht. Er komt veel bij kijken, elke organisatie heeft natuurlijk zijn of haar eigen belangen. Maar er zijn ook veel raak- en overlappende vlakken waar wij elkaar zouden kunnen helpen door kleine aanpassingen of door mee te denken, waardoor de lokale fauna nòg beter kan gedijen. Er was aan alle genodigden gevraagd een ideeënkaart in te vullen met een kernpunt, de succesfactoren en het daaruit voortkomende resultaat. Het is mooi om van andere organisaties te horen waar zij tegen aan lopen en die met (soms) relatief kleine maatregelen op te lossen zijn door samen te werken.

Bijvoorbeeld ‘Faunabesparend maaien’. Als boeren van binnen naar de buitenranden van een weiland maaien (en eventueel ook nog met een elektronische wildredder op de tractor), heeft het wild kans naar de buitenranden van het weiland te gaan zonder ‘opgesloten’ te worden door dekking te zoeken in het midden van het weiland waar dan als laatste gemaaid wordt. Door een strook aan de buitenranden van het weiland niet te maaien, kan het wild daar veilig verblijven. En als die strook ook nog eens met een kruidenmengsel in plaats van gras wordt ingezaaid, zullen daar meer insecten op af komen, wat weer goed is voor de weidevogels en bijen.

Nu mist de boer daardoor wel wat vierkante meters aan grasland die niet genuttigd kan worden door zijn vee, en het apart inzaaien van het kruidenmengsel kost ook tijd en geld. Daar zal dus wat compensatie betreft iets op bedacht moeten worden met de verschillende samenwerkende organisaties. Maar doordat de verschillende partijen met elkaar om tafel hebben gezeten in een positieve sfeer en met goede energie, zijn de lijntjes korter geworden. Het was een hele positieve en leerzame dag, die werd afgesloten met een wildbuffet waarbij ook aan de vegetarische deelnemers was gedacht.

De tweede dag is de opstelling van meubilair zowel binnen in de grote tent als buiten verzet. Deze dag is het grote feest voor onze leden. Toen wij ¾ jaar geleden aan het brainstormen waren over wat nu een goed feest maakt, kwamen wij allen tot dezelfde conclusie: Leuke mensen, een drankje, een hapje en wat muziek erbij. Die leuke mensen hebben wij in onze WBE. Een frietkraam met patat en wildkroketten, een slager met verschillende lekkere belegde broodjes en sateetjes en als ‘toetje’ wafels met een keuze uit verschillende soorten zelfgemaakt ijs hebben wij als hapjes gekozen. Voor de muziek kwam een ontzettend leuk trio dat de muzikale ondersteuning gaf, Trioraak. Zij verplaatsten zich door de menigte en lieten gezellige deuntjes horen. Ze pasten hun muziek perfect aan bij ons publiek. Mede door het prachtige weer hebben wij beide feesten heerlijk buiten kunnen vieren. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik van alle factoren die nodig zijn voor een goed feest met volle teugen heb genoten.

Zoiets doe je natuurlijk niet alleen, daar heb je een goed team voor nodig. Ons team heeft echt keihard gewerkt, meegedacht en behoorlijk wat uren in deze 2 dagen gestoken. Toppers zijn het 💪! Er is op gepaste wijze afscheid genomen van onze vertrekkende bestuursleden. Gelukkig is het alleen een afscheid als bestuurslid, want wij zullen deze ereleden sowieso blijven zien. Ook heeft ons eigen jachthoorn-clubje opgetreden. Wij waren allemaal hartstikke trots op wat wij hebben kunnen laten horen!

Grappig ook om mensen die je anders alleen in groen, bruin of camo ziet, nu eens in een andere kleur gekleed en in een andere hoedanigheid in feeststemming te zien. Maar het ‘echte’ loslaten voor mij kwam pas toen alles eenmaal ‘liep’, en eigenlijk zelfs pas toen de band en de eetkraampjes weg waren. Dan hoef je niet echt meer op te letten of iets op orde is. Bij de ‘afterparty’ hebben we nog heerlijk vals mee kunnen zingen met de playlist die wij met de plakkerds hadden aangemaakt. De volgende dag werd er door een gezellige groep helpende handen opgeruimd, en dat ging sneller dan ik had gepland. Daarna ben ik naar huis gegaan en hebben manlief en ik de honden meegenomen naar de Plas, zodat ook zij even af konden koelen. Wat was het heet zaterdag. Fien heeft gezwommen, doordat wij met haar meeliepen naar het diepere water. Soof vindt rennen door het water en liggend water drinken sowieso altijd al een feestje.

Vandaag staat in het teken van bijkomen. Foto’s uitzoeken, doorsturen, blog schrijven, recept plaatsen en ik hoop straks nog even 'bankzaken' te verrichten. Ik had woensdag al geschreven dat ik de Thaise runderstoof voor bij de Oosterse wortelsalade met mango online zou zetten. Deze Stoof is lekker bij warm weer (maar eigenlijk is deze bij welke weersomstandigheden ook lekker 😉). Vanavond eten wij makkelijk, mosselen. Ik heb niet zo’n zin om lang in de keuken te moeten staan, en mosselen zijn snel klaar en ook nog eens heel erg lekker. Ook manlief vindt die lekker, dus het perfecte Vaderdag-maal voor vandaag.173 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page