top of page
  • Monique Jansen

Laatstevrijdagvoordezomervakantieborrel


Krijg je van de zomer veel vrienden te eten? Of geef je een etentje? Dan is dit een perfect blog voor jou! De recepten die hier in staan, zijn goed van tevoren of helemaal te bereiden, of heel goed voor te bereiden, zodat je de avond zelf niet te lang in de keuken staat, maar van je vrienden kunt genieten. Ik heb afgelopen vrijdag met veel van mijn vriendinnen onze, dertiende editie dit keer, Laatstevrijdagmiddagvoordezomervakantieborrel mogen vieren. En helaas weer niet voltallig; Kinderen zijn uitgevlogen en ouders hoeven daardoor geen rekening meer te houden met de schoolvakanties. Maar gezellig was het wel!! Manlief had de avond tevoren al geholpen met het terras op orde te krijgen, zodat ik op donderdag en vrijdagochtend zoveel mogelijk het eten kon voorbereiden. Als hapjes hadden we Kipkluifjes uit de oven, Pangsit goreng, Tortilla, Blue-cheese-dip met rauwkost, wat kroepoek en Geitenkaas-honing-vierkantjes. De Kipkluifjes heb ik voorzien van de marinade, de aardappeltjes voor de Tortilla vast geschild, gesneden en gekookt en de vulling voor de Pangsit goreng kon ik ook alvast maken. Als tussengerecht had ik Gazpacho, ook die heb ik al helemaal kunnen maken en koud weggezet in de koelkast. Deze soep moet je wel ruim van tevoren maken, die moet voldoende gekoeld zijn bij het uitserveren. Nu weet ik dat niet iedereen een koude soep kan waarderen, en daarom had ik voor hen (en manlief, want dit is zijn lievelingssoep) ook alvast de Tomatensoep gemaakt.

Op vrijdagochtend de eiwitten uit de vriezer gehaald. Ik had een aantal keren recepten gemaakt waarbij alleen de eidooiers gebruikt werden. Eiwitten kun je goed invriezen. Ik schrijf dan op het zakje hoeveel eiwitten er in zitten. De Pavlova kon ik ook voor de borrel al maken, die moet toch afkoelen. Dan hoef je, als het dessert geserveerd kan worden, alleen nog de slagroom te kloppen en het fruit, wat munt en geraspte chocolade over het schuim te verdelen. De groenten heel fijn gesneden voor de Gazpacho, wat croutons bakken en verder zoveel mogelijk gesneden voor het hoofdgerecht; Paella Mixta. Dat was vorige keer een groot succes, en je staat er zelf ook op de avond zelf niet al te lang voor in de keuken. Ik heb een behoorlijke Paellapan die ik op de wokbrander kan zetten. Als ik weer in zo’n grote pan kan roeren, word ik gelukkig. Dan zijn er een hoop vrienden over die blijven eten en hebben we gegarandeerd een mooie avond. Als bijgerechten en een frisse toets had ik een salade van Courgette en walnoot en een salade van Watermeloen met feta met daarna de Pavlova. Ik had aan de vriendinnen gevraagd iets mee te nemen voor de plakkerds na het dessert; De Kaasplank. En wat een heerlijke (stink-)kazen waren er meegenomen (en nog een mooie 'Indo-fles'!). Tot in de kleine uurtjes hebben we genoten, want het weer zat mee zodat we de hele tijd buiten hebben kunnen zitten.

Het is wel even wat werk, maar als je zoveel van tevoren klaar kunt maken of kunt voorbereiden, sta je op de avond zelf niet heel lang in de keuken. En er zijn altijd wel vriendinnen die even willen helpen de salades te maken terwijl je in een grote Paellapan staat te roeren. Vandaag de links naar de gerechtjes die wij vrijdag hebben gegeten. De zomervakantie is begonnen, en je zult vast een keer een avond organiseren voor vrienden. Dan heb je meteen een aantal ‘hufterproof’ receptjes. Ik wens je een mooie zomer!
97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page