top of page
  • Monique Jansen

Kraaiendag

Bijgewerkt op: 20 sep. 2021


Gisteren heb ik een kraaiendag gehad. Ik vertrok vroeg in de ochtend (nou ja, het was meer midden in de nacht) naar Friesland. Daar verzamelden de genodigden om elkaar te leren kennen bij een kop koffie. De plekken wie waar zou gaan zitten werden besproken en daarna ging iedereen naar zijn plek. 10 jagers werden over bijna 1000 ha. verdeeld, zodat we allemaal goede kans zouden hebben op kraaien en kauwen, maar ook dat het de meeste zin zou hebben zoveel mogelijk van deze vogels te kunnen bemachtigen zodat de schade op de maïs zoveel mogelijk kleiner gemaakt kon worden. Ik werd door een jachtvriend afgezet bij ‘mijn’ stek. Soof was mee, en zij had er verschrikkelijk veel zin in. Voordat de zon op kwam, heb ik mijn lokkraaien neergezet en zat ik aan de andere kant van het slootje klaar tussen de maïs. Kraaien zijn slimme beestjes en hebben ‘op elke veer een oog’. Ze zien werkelijk álles, dus te vroeg bewegen of een glimp van je gezicht en ze zijn weer verdwenen voordat je kans hebt gehad.

Het is een frisse ochtend. De dichte mist die ik onderweg van Utrecht tot en met Urk heb gehad, is niet in het veld. Wel een schitterende zon die opkomt en een klein briesje dat soms opsteekt. De eerste kraaien hoor ik in de bomenrij verderop langs de weg en bij de boerderij, beide liggen op ongeveer 800 meter bij mij vandaan. Ik heb een lokfluit mee en doe mijn best een kraai hiermee te lokken. Er is het eerste half uur geen kraai of kauw in mijn buurt. Maar dan dient de eerste kraai zich aan, die komt nieuwsgierig dichterbij de lokstal. Ik schiet en de kraai valt, Soof rent er meteen op af om de kraai binnen te halen. Er zijn weinig kauwen bij mij in de buurt, maar ik heb er wel eentje kunnen bemachtigen. Steeds als er een schot gelost is, is het weer rustig. Ze komen bij mij niet in drommen voorbij, maar steeds maar eentje die even komt kijken. Rond 10 uur is het ‘Einde jacht’.

Dan ruimt elke jager zijn of haar spullen op en verzamelt dan weer bij de verzamelplaats. Daar druppelen de jagers binnen, allemaal met buit. De ene heeft heel veel kauwen kunnen schieten, de ander maar eentje, maar iedereen heeft buit. We hebben niet voor niets gezeten, maar we weten ook dat er nog genoeg kraaien en kauwen rondvliegen voor veel schade. Het tableau wordt gelegd en er wordt, onder het genot van een hapje en een drankje, nagepraat over deze dag en nieuwe contacten opgedaan. Ik had chocoladeballetjes meegenomen en een flesje drank voor de jachthouder, een ander had zelf gerookte zalm meegenomen. Deze was echt zalig, ik heb nog nooit zulke lekkere gerookte zalm op. De dag zit erop, en iedereen gaat weer huiswaarts.

Toen ik thuis kwam, was onze kip Attila niet uit het hok gekomen. Ik deed het hok open, en daar lag ze. Het zag er niet goed uit. Ze ademde zwaar, tilde wel eventjes haar kop op, maar bewoog verder niet. Toen ik haar uit het hok tilde en op de vloer neerzette, bleef ze op de plek liggen. Ze was erg oud, maar ik had niet eerder de indruk gekregen dat haar einde naderde. Helaas, Attila de chagrijnige Wyandotte, is niet meer. En hoewel het echt een heel chagrijnig beest was, en wij geen ‘klik’ hadden vanaf de dag dat zij bij ons kwam, hoorde ze wel bij onze roedel.


In de avond hebben we een dubbele verjaardag. Mijn schoonvader is 75 jaar geworden, en mijn nichtje 8. Zij vieren het gezamenlijk met een gezellig etentje. Vandaag is een mooie nazomer-dag. Ik heb een mooi stuk vlees uit de vriezer gehaald. Die ga ik zometeen bereiden en maak daar wat frieten en een mooi

Sausje met champignons, cognac en bieslook bij. Deze saus is lekker bij rood vlees, maar kan ook prima bij een lekker stuk kip van de barbecue of uit de oven. Ik vind het altijd een schitterend gezicht als ik de cognac bij de champignons in de pan doe. Hup, de fik erin! Maar vooral niet vergeten de afzuigkap eerst uit te zetten! Fijne nazomerdag!!
158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page