top of page
  • Monique Jansen

Kookweekje


Eerst het recept van vandaag; Quatro leches taart. Die had ik voor Wodkawoensdag gemaakt om mijn verjaardag te vieren. Dit is een spongecake die wordt overgoten met 3 soorten melk. De vierde melk-soort is de slagroom die als topping op de taart zit. Het is echt een zalige taart en binnen no time gemaakt. En wie wordt er nu niet blij van taart met onder andere gecondenseerde melk 😉?

Afgelopen donderdag had ik van een vriendin en haar man Jan stoofperen gekregen van hun eigen perenbomen, Gieser Wildeman en Brederode. Vrijdagochtend, ik had vroeg de honden uitgelaten, was ik de peren aan het schillen. Buiten was het nog niet helemaal licht en het was zwaar bewolkt. Ik had de peren geschild, gehalveerd en de klokhuizen verwijderd. Daarna ben ik boodschappen gaan doen. Ik zat helemaal in de ‘herfstmodus’ door het licht, de bewolking en de stoofperen. Bij de slager zie ik een prachtige varkenspoot. Die gaat mee voor de Erwtensoep! Natuurlijk gaat er ook een rookworst mee. Nog even naar de groenteman, daar haal ik de preien, wortelen en knolselderij. Ik zie ook mooie grote goudrenetten. Daar neem ik een paar kilo van mee voor de appeltaart. Je leest het al… Ik heb herfstgerechten, comfortfood en een lege maag. Dat is geen goede combinatie bij het doen van de boodschappen.

Als ik thuiskom, maak ik eerst met de honden een lange wandeling bij Reeuwijk. Eenmaal thuis ga ik meteen aan de slag. Eerst de schenkel met water opzetten voor de erwtensoep. Dan schil ik de appels en worden die in dunne plakjes (lang leve de keukenmachine!) gesneden. De appelschijfjes bewerk ik alvast met suiker en kaneel, zodat die alvast wat vocht kunnen verliezen. Dan de machine even schoonmaken voor de groenten voor de erwtensoep.

Terwijl de bouillon en de Stoofperen pruttelen, maak ik het deeg voor de Appeltaarten. Dat moet sowieso nog een half uurtje rusten. Dan kan het deeg uitgerold worden en in de springvormen gedaan worden. Daarna de appelschijfjes in de vorm en dan het deksel rollen en op de taart plaatsen. De taarten kunnen in de oven. Er is geen appel meer over om appelmoes van te maken. Er zit anderhalve kilo appels in één taart. Intussen liggen de spliterwten en de groenten mee te pruttelen in de pan bouillon en moet er vanaf nu steeds even geroerd worden, zodat de bodem niet aankoekt. Aan het begin van de avond is alles klaar.

Op zaterdag heb ik een Thaise kookworkshop in Alpen aan den Rijn in de buurt van de Aarhof, die had ik van manlief voor mijn verjaardag gekregen. Ik ben denk ik al 15 jaar niet meer bij de Aarhof geweest. Wat is het veranderd! En wat is het leuk geworden! Als ik mijn auto heb geparkeerd, loop ik richting de Aziatische winkel, waar ook de kookworkshop gegeven zal worden. Onderweg kom ik langs ‘De Truffel’ (die is in Woerden begonnen, en gaan nu in Woerden verder onder een nieuwe naam ‘Choco Made’). Helaas hebben ze de lekkerste truffel uit het assortiment gehaald, de Truffel met Nootmuskaat. Daar haal ik voor degenen waar ik zondag aan zal waaien even iets lekkers. Als ik verder loop, kom ik langs een schattig winkeltje, Pareltjes. Het ziet er mooi uit, en ik loop even naar binnen. Al gauw valt mijn oog op een vest en ook nog een jas. Het blijkt een winkeltje met tweede hands kleding te zijn, met echt leuke merken, en alles ziet er mooi en schoon uit. Ik loop naar buiten met een vest, een winterjas en een bodywarmer. Dan is het tijd om me richting de workshop te begeven.

Bij Nattaya’s Aziatische Supermarkt loop ik naar binnen. Daar is een ruim assortiment aan allerlei Aziatische spullen, ook goed gevulde vriezers en koelingen. Ik maak kennis met de mede kokkerellers en als iedereen z’n handen heeft gewassen en een schort om heeft gedaan, gaan we aan de slag. We maken eerst een Tom Kha Kai, daarna een Rode curry met rundvlees en ook Kip met cashewnoten met Jasmijnrijst. Het is echt een hele leuke workshop. Soms komen klanten vanuit de winkel op de geur af en nemen even kijkje om het hoekje. Na afloop neem je wat van dat wat gemaakt is mee in bakjes naar huis. Als ik thuis kom, is het etenstijd, en eten manlief en ik wat ik had gekokkereld. Het is echt ontzettend lekker allemaal. Die avond voel ik mijn benen en voeten wel, na twee dagen kokkerellen.

De volgende dag ga ik eerst naar jachtvriend Franz en zijn vrouw Ank. Hier was ik al veel te lang niet meer aangewaaid. Het was zo fijn hen weer te zien! Franz zit een beetje in de lappenmand, en daarom had ik ook wat erwtensoep en stoofperen meegenomen, dan hoeven zij in elk geval een avond niet te koken. Op tijd moet ik weer door naar de volgende afspraak, de schietbioscoop in Harderwijk, Van Seventer. Daar gaan we met vrienden oefenen voor de komende drijfjachten in Duitsland. Hier had ik de appeltaarten voor gebakken. Petra van Seventer en ik snijden de taarten in mooie punten en Petra doet er nog een goede dot slagroom bij. Na het schieten waai ik nog even bij Elly aan. Daar krijg ik nog een lekkere kom pompoensoep die Romy had gemaakt. Wat was het fijn hen beiden ook nog even gezien en geknuffeld te hebben. Hierna ga ik naar huis en zit het weekend er alweer op. Maar wat fijn dat ik zoveel lieve vrienden heb kunnen zien deze zondag! Elly, sterkte morgen, ik steek een kaarsje aan!!🫶🍀66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page